Sněmovna má příští týden hlasovat o podpoře penzijního spoření

31.05.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Sněmovna by měla na své schůzi, která bude pokračovat příští týden, rozhodnout o osudu vládního návrhu novely zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem. Závěrečné hlasování čeká také vládní návrh novely několika zákonů, který by měl mimo jiné zvýšit podporu v nezaměstnanosti o deset procent.
V rámci projednávání úpravy zákona o penzijním připojištění pravicoví poslanci prosazují, aby zaměstnanci mohli své příspěvky na důchodové spoření do určité míry odečítat z daní a zaměstnavatelé, kteří spoří za ně, zase z nákladů. Zastánci daňových úlev si od tohoto opatření slibují zvýšení atraktivity důchodového připojištění a očekávají jeho oživení. O tom, zda budou tyto změny do zákona skutečně zapracovány však rozhodne až samotná sněmovna.
Původní vládní návrh mimo jiné počítá s prodloužením doby poskytování státního pětadvacetiprocentního příspěvku z prvních dvou let na celou dobu trvání připojištění. Kvůli zvýšení bezpečnosti spoření by mělo také vzrůst povinné základní jmění penzijních fondů ze současných dvaceti na padesát miliónů korun.
Poslanci budou hlasovat rovněž o vládní předloze, která počítá se zvýšením podpory v nezaměstnanosti o deset procent. Podle kabinetu by se měla vrátit na úroveň platnou do konce roku 1997, kdy byla v rámci úsporných opatření o deset procent snížena.
Pokud by sněmovna uvedenou novelu schválila, pobírali by nezaměstnaní registrovaní na úřadu práce opět první tři měsíce 60 procent a dalšího čtvrt roku 50 procent svého předcházejícího platu. Uchazeči o zaměstnání, kteří podstoupí rekvalifikaci, by od státu dostávali 70 procent mzdy.
V rámci druhého parlamentního čtení však zazněla řada pozměňovacích návrhů, mezi jinými i požadavek, aby výše podpory v nezaměstnanosti již nebyla omezena násobky životního minima. S touto iniciativou, která by v podstatě zrušila tento dosud uplatňovaný "strop" pro výši podpory, vystoupil Stanislav Volák (Unie svobody).

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY