iHNed.cz: PPF Group získala ruský řetězec Eldorado

11.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Finanční skupina PPF patřící nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi převzala podle ruských médií majetkovou kontrolu nad maloobchodním řetězcem Eldorado. Řetězec patří k největším prodejcům spotřebního zboží v Rusku a zároveň je v zemi klíčovým partnerem splátkové firmy Home Credit & Finance Bank ze skupiny PPF. Informoval o tom server iHNed.cz s tím, že podle ruských médií stál PPF vstup do Eldoráda 400 až 800 milionů dolarů (7 až 14 miliard korun). Obě firmy serveru transakci zatím nepotvrdily, zároveň ale zprávy o koupi nevyvracejí.

"Nebudeme to komentovat, počkejte na oficiální vyjádření příští týden," řekl serveru iHNed mluvčí PPF Group Alexej Bechtin.

Podle ruského deníku Vědomosti, který kupní cenu zveřejnil s odvoláním na zdroje z bankovních kruhů, je částka překvapivě nízká. "Na základě výsledků roku 2007 hodnotil trh celý byznys Eldorada na 4 až 5 miliard dolarů," píše ruský deník. Roční obrat řetězce se pohybuje kolem šesti miliard dolarů, na ruském trhu spotřebního zboží drží zhruba 28procentní podíl.

Ruská média však už několik dní propírají nejen samotné převzetí čelného hráče ruského maloobchodu českými investory, ale především operace, jež koupi předcházely. A naznačují, že nebyly bezproblémové.

Eldorado, ovládané podnikatelem Igorem Jakovlevem, se před časem dostalo do finančního kolapsu. Daňové úřady začaly po kontrole z letošního února vymáhat daňové nedoplatky ve výši 15 miliard rublů po jedné z firem skupiny Eldorado, stejnojmenné společnosti s ručením omezeným. Vlastníci řetězce dluhy neuznávají a soudí se o ně, zároveň ale tvrdí, že z daňových úniků podezřívané Eldorado nemá se samotnou maloobchodní sítí nic společného, že jde o samostatné subjekty.

Právě "zdravou" část Eldorada s 1100 prodejnami s elektronikou a bílou technikou, rozmístěnými po celém Rusku a na Ukrajině, Jakovlev přenechal PPF. Ta jeho síti už dříve poskytla klíčový úvěr. Spornými dluhy zatíženou společnost s ručením omezeným Eldorado pak Jakovlev před dvěma dny poslal do konkurzu.

Pro PPF Group, stejně jako pro společnost PPF Investments, která spravuje Kellnerovy soukromé investice, je Rusko klíčovým trhem. Jen PPF Group v Rusku proinvestovala kolem pěti miliard dolarů (zhruba 88 miliard Kč). Základem zdejšího Kellnerova podnikání jsou spotřebitelské půjčky a úvěry, poskytované prostřednictvím Home Credit. Firmy napojené na Kellnera ovládají také třetinový podíl v ruské bance Nomos a část největší ruské pojišťovny Ingosstrach i největší ve společnosti Polymetal, což je největší ruský producent stříbra a vlastník několika dolů na zlato, píše iHNed.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK