Ropa klesá pod 103 USD, fin.krize dorazila do Evropy

29.09.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Cena ropy v pondělí klesala o více než 4 dolary na barel pod tlakem prudkého posílení dolaru i signálů, že se finanční krize šíří ze Spojených...

...států do Evropy.

Vlády zemí Beneluxu přikročily k záchraně belgicko-nizozemské finanční skupiny Fortis, zatímco Velká Británie znárodnila hypoteční banku Bradford & Bingley.

Na druhé straně Atlantiku se mezitím americký Kongres chystá hlasovat o státním záchranném plánu pro finanční sektor za 700 miliard dolarů.

Listopadové futures na lehkou americkou ropu <CLc1> ve 13:10 padaly o 4,19 dolaru na 102,70 dolaru za barel, když předtím během seance sklouzly až na 10denní dno 102,56.

Cena londýnské ropy Brent <LCOc1> klesala o 3,90 dolaru na 99,64 dolaru za barel.

"Ve hře jsou dva faktory," řekl Jonathan Kornafel, ředitel pro Asii z firmy Hudson Capital Energy v Singapuru.

"Jedním je krátkodobý efekt růstu amerického dolaru a druhým trvalé obavy o poptávku ve Spojených státech i jinde," řekl. "Myslím, že destrukce poptávky bude dost výrazná na to, aby se zakousla docela hluboko do cen ropy."

Dolar v pondělí zpevnil vůči euru <EUR=> až o 2 procenta v nadějích na přijetí balíku záchranných opatření ve Washingtonu a a zároveň v obavách z rozšíření úvěrové krize na evropské banky.

Čelní představitelé amerického Kongresu v neděli uvedli, že dosáhli předběžné dohody a jsou připraveni o záchranném plánu v pondělí hlasovat.

Stále však zbývá otázka, nakolik může případné přijetí plánu obnovit důvěru na otřesených trzích a odvrátit recesi.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK