Karty se klonují a klienti okrádají

09.11.2001 | , Finance.cz
Domovská stránka


Toho by se klient banky asi nenadál! Vězte, že klonovat se nedají už jen zvířata a lidé, ale i platební karty. Jsou mezi námi takoví vynálezci, kteří karty nesoucí určitá data o identifikaci jejího majitele a jeho účtu zkopírují na falešnou kartu a pak s takovou falešnou kartou disponují, jakoby byla pravá. Banky to (ne)vědomky umožňují.

Dokud není nepravá, klonovaná karta zablokována, může její majitel zcela libovolně platit v obchodech nebo vybírat peníze v bankomatech. Jediné omezení je výše zůstatku konta nebohého okradeného klienta.

Banky samozřejmě chování majitelů karet monitorují ve svých rozsáhlých počítačových informačních systémech. Mnoho velkých výběrů či plateb z karty v jednom či několika málo dnech je podezřelé. Nelze předpokládat, že by se klonované karty daly zneužívat déle (Přirovnejme to asi k tomu, když vám někdo kartu ukradne a vy ji ještě neblokujete.)

Banka se o zneužití karty dozví jako první. Je její morální povinností (přinejmenším) informovat o takové události i svého klienta. Jak k tomu dojde? Řešení internetové eBanky spočívá například v tom, že banka o možném zneužití okamžitě informuje klienta prostřednictvím SMS nebo mailu. Klient může potom ihned reagovat a zablokovat svou kartu. Pro to je dobré mít po ruce kartičku s telefonním číslem, na kterém se karta dá zablokovat. U eBanky jde karta stornovat i po internetu. Kromě blokace karty je dobré pro jistotu převést ihned zůstatek účtu, ke kterému karta patří buď na jiný účet v rámci banky nebo do jiného bankovního domu nebo účet zcela vybrat. Převod peněz v rámci eBanky trvá údajně jen několik minut. To je ale nedostatek systému. I těch několik málo minut stačí zloději k tomu, aby konto prostřednictvím jeho klonované karty zneužil.

Proto je na snadě připravit jiný systém. Neberte to jako reklamu pro naši internetovou banku, ale ona je takovým pionýrem v této oblasti. Ebanka připravuje nový systém, který vůbec nedovolí žádné peníze z účtu odčerpat. Klient banky si bude moci telefonicky nebo přes počítač nastavit umrtvení karty. Karta bude jakoby vykazovat nulový zůstatek. Na účtu jakoby nebudou žádné peníze. Jakmile klient banky bude chtít kartu použít, tak si ji aktivuje čili nastaví aktuální zůstatek. To prý půjde přes telefon nebo přes internet. Po provedení výběru z karty nebo platby v obchodě je potřeba kartu opět deaktivovat, chcete-li umrtvit. Prostor pro zneužití karty se tak snižuje na minimum. Transakce v době, kdy karta bude umrtvena, nebudou schváleny a provedeny.

Více informací o platebních kartách si přečtěte na těchto stránkách našeho serveru!   

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka