Investice rodiny ve výši 10 000 Kč měsíčně

04.01.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Rodina s jedním dospívajícím synem bydlí v obecním bytě, kde platí nájem 3500 Kč, částku 1500 Kč měsíčně vynaloží na energie, jinak nesplácí žádný úvěr. Investice pro ně představuje především vytvoření finanční rezervy na pozdější léta, v nejbližší době nebudou potřebovat větší sumu peněz.

Částka, kterou rodina může pravidelně odložit, není malá. Rodičům bych doporučoval spořit významný díl volných financí ve prospěch svého potomka. Nejméně rizikovým a poměrně často využívaným instrumentem jsou dětské vkladní knížky s výpovědní lhůtou 1 - 2 roky. Úrok vkladních knížek zpravidla převyšuje zhodnocení běžných i termínovaných účtů.

Velmi vhodným nástrojem bude i zde stavební spoření. Nejvyšší výnos získáte při pravidelné měsíční úložce 1.500 Kč. Stavební spoření bych uzavřel na všechny tři členy rodiny (čili i na nezletilého potomka). Peníze jsou sice na pět let zablokované na účtu stavební spořitelny, zhodnocení a možnost výhodného úvěru například na koupi bytu pro své dítě tuto nevýhodu "přebíjí".

Jak vidno, rodina má jediného potomka, což zprostředkovaně vybízí k otázce, kdo zajistí příjmy rodičů, až odejdou do důchodu. Vhodným řešením je uzavření smlouvy o penzijním připojištění u penzijního fondu. S pomocí státu snáze naspoříte snáze prostředky na své stáří. Nejvyšší státní podporu obdržíte, když do fondu ukládáte 500 korun měsíčně. Pokud je vklad vyšší, můžete si jej odečíst z daní. 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka