Český finanční systém je podle Holmana nadále od krize izolován

09.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Český finanční systém nadále zůstává poměrně dobře izolován od globální finanční krize a banky v tuzemsku mají ve srovnání se zeměmi EU více než dvojnásobek vlastních zdrojů, ze kterých financují půjčky. Na mezinárodním finančním fóru Zlaté koruny věnovanému finanční krizi to dnes řekl člen bankovní rady ČNB Robert Holman. Podle ekonoma Jana Švejnara jsme nyní ovšem teprve v poločase světové krize.

Podle Holmana chrání bankovní systém před nedostatkem zdrojů i velký objem vkladů v bankách. Problémem může být podle něj ale zvýšená nervozita na mezibankovním trhu, kde se tržní úrokové sazby vzdálily od sazeb ČNB.

"Sice i to poslední snížení sazeb vedlo k určitému poklesu tržních sazeb, ale ten pokles byl daleko menší, což se dalo předvídat, a proto to poslední snížení reposazby bylo tak razantní. Podobným způsobem se chovají i jiné centrální banky ve světě a je to typické pro toto období," uvedl Holman. Trh očekává další snížení úrokových sazeb na zasedání bankovní rady již za týden.

Holman rovněž odmítl snahu o větší regulaci finančních trhů, která může vést k jejich horšímu fungování a zpomalení hospodářského růstu. S tím ovšem na dnešním fóru nesouhlasil například bývalý premiér Miloš Zeman. Ten však zároveň uvedl, že je rád, že český bankovní sektor je zdravý. "Ale za pět let to tak již být nemusí být," dodal.

Bývalého premiéra znepokojuje například i nárůst zadlužení domácností, které se blíží dnes již bilionu korun. "Znepokojuje mne podceňování rizika narůstající toxicity bankovních i nebankovních úvěrů bez ručení nebo bez spoluúčasti," upozornil.

Podle Zemana by neměly být přijímána ani další dodatečná finanční opatření na pomoc bankám ani podnikům. "Neměly by být žádné další prostředky na sanaci bank, protože už byla provedena. Rovněž by neměly být poskytnuty žádné další prostředky na pomoc podnikům, protože pomoc byla prostřednictvím investičních pobídek rovněž provedena," uvedl Zeman.

Ekonom Jan Švejnar v souvislosti s finanční krizí upozornil, že se nyní nachází ekonomika pouze v prvním poločase krize. "Hedgeové fondy, které mají velké peníze pod kontrolou, mohou trhy ještě zahýbat," upozornil. Rovněž zopakoval, že úspěchem pro Česko bude, pokud vykáže jakýkoliv hospodářský růst. Odhady ČNB, ministerstva financí nebo i MMF přitom počítají příští rok s růstem od 1,5 do více než tří procent.

Dopady finanční krize podle Švejnara budou mít rozdílný průběh v USA a v Evropě. "V USA bude recese bude mnohem hlubší včetně dopadu na životní úroveň, ale zároveň bude kratší a pak přijde rychlý rozmach. Evropa bude mít recesi mělčí, ale může být mnohem delší," uvedl. Příčinou je podle něj rozdílná flexibilita ekonomik USA a Evropy, a to hlavně na trhu práce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK