Internetové bankovnictví u nás ?

13.03.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V České republice využívá internet necelá polovina lidí, a to většinou z práce. Velký podíl osob oproti tomu by zájem mělo, ale nemá možnost se připojit.

V České republice využívá internet necelá polovina lidí, a to většinou z práce. Velký podíl osob oproti tomu by zájem mělo, ale nemá možnost se připojit. Z toho je patrné, že internet a služby s ním spojené, což je například internetové bankovnictví, je pro klienty dosti atraktivní, je tu však několik ale.
GE Capital Bank si nechala udělat výzkum, který měl ukázat vztah dotazovaných k internetu a zejména k internet bankingu. Ti dobře hodnotili zejména možnosti a výhody tohoto způsobu ovládání účtu - především to, že umožňuje nechodit do banky, ušetří čas,  je pohodlný a je zde dobrý přehled o platbách a příjmech na účtu.
A co zatím brání většímu rozvoji internetového bankovnictví ? Co se týče klientům osobních účtů, tak ti nemají dosti často přístup k internetu každý den nebo neumí s počítačem pracovat, protože každá domácnost počítač nevlastní a zaměstnání jej také všichni nevyužívají. Klientům také vadí i to, že s sebou musejí mít různé klíče, digitální certifikáty či obdobné zařízení, které slouží k zabezpečení bankovních operací na internetu, ale zároveň je omezuje, pokud chtějí ovládat svůj účet a nemají tyto zařízení s sebou.
Z výzkumu, který pro GE Capital Bank vypracovala NFO AISA, vyplývá, že zájem o internetové bankovnictví je poměrně velký: 53 % dotázaných z řad drobných klientů, kteří mají k PC kladný nebo neutrální vztah, o něj zájem má (33 % zájem nemá a 14 % nevědělo) a mezi živnostníky a majiteli firem se o něj zajímá dokonce 60 % dotázaných (24 % zájem nemá a 16 % neumělo odpovědět).
Internetovému bankovnictví lze tedy ještě předpokládat do budoucna velký rozvoj, který však souvisí rozvojem počítačové gramotnosti v naší republice a možností se levně a bez problémů připojit na internet.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ