Končí automatické směrování kódu 5100

28.03.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


K 28. květnu 2001 zanikla IPB jako samostatná adresa pro směrování bezhotovostních plateb a její identifikace - kód 5100 - byl zrušen. Od tohoto data v centru zpracování mezibankovních plateb ČNB fungoval automatické přesměrování plateb označené kódem 5100 do ČSOB.

K 28. květnu 2001 zanikla IPB jako samostatná adresa pro směrování bezhotovostních plateb a její identifikace - kód 5100 - byl zrušen. Od tohoto data v centru zpracování mezibankovních plateb ČNB fungoval automatické přesměrování plateb označené kódem 5100 do ČSOB. Což se týkalo samozřejmě i klientů Poštovní spořitelny, která měla stejný kód jako IPB. Ke konci května však automatické směrování končí, a pro všechny platby ve prospěch účtů klientů ČSOB a Poštovní spořitelny je třeba nadále uvádět jako kód banky pouze kód 0300.
Platby, které budou po tomto termínu opatřeny kódem 5100, budou vráceny odesílatelům. "Z tohoto důvodu opakujeme naše upozornění všem, kteří dosud spoléhají na automatickou konverzi neplatného kódu 5100 na správný 0300, aby sami změnili platební instrukci svým bankám, a předešli tak problémům s neuskutečněnými platebními operacemi." říká Milan Tománek, mluvčí ČSOB. Velká většina bank v ČR, na základě dohody s ČSOB, dosud sama konvertovala kódy určující přijímající banku tak, aby platby označené kódem neexistující IPB správně došly na účty do ČSOB. Aby nedocházelo ke zdržením vrácených plateb klientů, bude lépe této situaci předcházet použitím správného označení kódem 0300. Takže pokud jste ještě nenahlásili změnu kódu svým zaměstnavatelům či zákazníkům, učiňte tak nejpozději do konce května. Jinak Vám vaše platba nemusí přijít na Váš účet.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ