Podpora stavebního spoření dosáhne 11,1 miliardy korun

02.04.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spoření je pro většinu z nás nejjednodušší možností jak výhodně a s minimálním rizikem spořit volné finanční prostředky. Výhodnost tohoto spoření je dána především státní podporou.

Výše vyplacené státní podpory ke stavebnímu spoření je závislá na vkladech klienta na účet jeho stavebního spoření. Státní podpora je dána 25 % z vkladů klienta na účtu, ovšem s omezením ve výši 4500 Kč ročně. Z tohoto omezení je jasné, že optimálně je třeba ročně naspořit 18 000 Kč, z čehož právě 4500 Kč představuje zmíněných 25%. Pokud ovšem klient v daném roce naspoří více, tak se mu "přespořené" peníze přesouvají na další rok. Proto lze využít možnosti jednorázových vkladů, kdy klient na začátku spoření vloží požadovanou sumu (např. aby mohl čerpat překlenovací úvěr) a dále již nespoří. Stání podpora je mu vyplácena v následujících letech vždy z částky maximálně 18000 Kč právě z těchto vložených peněz.

Jak již bylo nesčetněkrát řečeno loňský rok byl pro stavební spoření velmi úspěšným. Spořitelny během loňského roku získaly 1,52 milionu nových klientů a ke konci roku tak mělo smlouvu o stavebním spoření již 4,4 milionu Čechů.
Tyto rekordní výsledky, ovšem přinášejí problém pro státní rozpočet, který bude muset v letošním roce na státní podpoře vyplatit přes 11 mld Kč. V dubnu stát vyplatí stavebním spořitelnám 10,6 mld Kč, což je  státní podpora za minulý rok. V druhém kole, po dořešení nejasností, mohou ještě výdaje státu na státní podpory dosáhnout až dalších 100 mil Kč.  Dalších asi 400 mil Kč bude stavebním spořitelnám vyplaceno na konci roku, což budou příspěvky nárokované ke smlouvám, které doběhnou do konce června. 

I v tomto roce ještě stavební spořitelny předpokládají nárůst nových klientů, potom již se předpokládá nasycení trhu. Letos se bude státní podpora pohybovat v průměru 2800 až 2900 korun na smlouvu. Zda se tato částka bude zvyšovat až k výše zmíněné 4500 Kč hranici, zatím zůstává otázkou a závisí na vývoji příjmů domácností.  

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ