Japonské akcie díky bankám rostly

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. března (ČTK) - Japonské akcie dnes díky dalšímu růstu bankovních společností posilovaly. Důvěra ve finanční systém mezi investory se zlepšuje a rostou naděje, že americká a japonská centrální banka přistoupí na svém nejnovějším zasedání k dalším krokům na podporu ekonomik a trhů. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 244,98 bodu, tedy 3,2 procenta, na 7949,13 bodu.

Rostli také vývozci, v čele s automobilkou Toyota Motors. Japonský list Nikkei dnes napsal, že Toyota plánuje snížit ceny současné generace vozů Prius o 19 procent.

Analytici se domnívají, že trh by mohl dále růst a index Nikkei dokonce překročit hranici 8000 bodů, pokud americká a japonská centrální banka zveřejní nové kroky na podporu ekonomik a trhů. Měnové výbory obou bank zahajují dnes své dvoudenní zasedání.

Růst akciových trhů vyvolal mezi investory vyšší zájem o rizikovější investice a pomohl tak nahoru evropské měně. Vůči jenu se euro dostalo nejvýše za 11 týdnů a k dolaru za pět týdnů. "Dolar a jen se předtím nakupovaly kvůli neochotě k rizikům, ale kyvadlo se nyní přehouplo na druhou stranu," komentoval situaci na trhu jeden s obchodníků velké japonské banky. Dolar i jen dnes klesaly vůči měnám všech zemí s vyššími úrokovými sazbami.

V době finanční krize klesá zájem o rizikové investice, z čehož těží dolar a jen. Jakmile se však začne zájem o rizika zvyšovat, dostávají se jen a dolar do tlaku a oslabují.

V závěru obchodování euro vůči jenu posílilo o 0,6 procenta na 128,15 JPY. K dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3016 USD. Jen k dolaru oslabil o 0,3 procenta na 98,44 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK