Telefónica a Vodafone uvažují o sdílení svých sítí

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Londýn 17. března (ČTK) - Španělská telekomunikační společnost Telefónica a konkurenční britský Vodafone uvažují o rozšíření dohody o sdílení sítí po Británii i do dalších zemí. Uvedl to dnes bez bližších informací list Expansion. Kromě Británie a Španělska obě společnosti působí také v Německu, Irsku a České republice.

Sdílení sítí umožní firmám podělit se o náklady na investice do sítí a zvýšit ziskovost. Vodafone se ke zprávě odmítl vyjádřit a v Telefónice nebyl k zastižení nikdo, kdo by ji komentoval, napsala agentura Reuters.

Minulý týden list Guardian uvedl, že jednání o sdílení sítí mezi oběma operátory jsou v pokročilé fázi. Dohoda by měla být podle listu oznámena v příštích několika týdnech.

"Není to nic víc než případ snížení nákladů, který vzhledem k současnému prostředí není překvapením. Velké telekomunikační firmy již oznámily, že plánují snížit kapitálové výdaje, a sdílení sítí je dalším krokem k překonání krize," uvedla španělská společnost Banesto Bolsa. "Trhy v těchto dnech velmi vítají jakoukoliv zprávu o snížení nákladů a zlepšení marže," dodala. Analytici společnost však současně upozornili, že je zatím příliš brzy na hodnocení, jaký vliv bude mít aliance na zisk obou operátorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK