V tušimické elektrárně uniklo 35 tun kyseliny solné

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tušimice (Chomutovsko) 17. března (ČTK) - V elektrárně Tušimice společnosti ČEZ unikla dnes brzy ráno v chemické úpravně vody kyselina solná. ČTK o tom informoval mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan. Podle informací elektrárny vyteklo celkem 35 tun kyseliny do kanalizační jímky, odkud se nyní přečerpává do neutralizační nádrže. Příčinou havárie byla porucha na vypouštěcím ventilu. Nikdo nebyl zraněn, poškozeno není ani životní prostředí, řekl ČTK mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

U kyseliny solné neboli chlorovodíkové záleží podle odborníka na její koncentraci. "Nebezpečí hrozí při nadýchání se výparů. V tomto případě ale asi kyselina sloužila k průplachu a byla ředěná, po neutralizaci zbude prakticky jen sůl," řekl ČTK chemický inženýr.

Uhelná elektrárna Tušimice II byla uvedena do provozu v letech 1973 až 1974. Má čtyři bloky o výkonu 200 MW. Stojí přímo u zdroje paliva, hnědouhelných Dolů Nástup Tušimice. Uhlí dopravují pásy od těžebních strojů až do elektrárny, takže odpadají náklady za přesun uhlí po železnici. Kromě výroby elektřiny je elektrárna také dodavatelem tepla, zejména pro město Kadaň a pro Doly Nástup Tušimice, uvádí internetové stránky Skupiny ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK