Sklady v Česku jsou 30. nejdražší na světě

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Česko je v průmyslových nemovitostech 30. nejdražší lokalitou světa. Za čtvereční metr v jednom z nových skladových areálů v Brně se totiž v roce 2008 ročně platilo až 72 eur, tedy asi 1914 korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mezinárodní poradenská společnost Cushman & Wakefield.

Nejdražší světovou lokalitou je v případě skladů Heathrow v Londýně, kde stál loni metr čtvereční ročně 1743 eur. Na druhém místě je japonské Tokio se 1649 eury, třetí místo obsadil irský Dublin s 1403 eury. Slovenská metropole Bratislava zaujala v žebříčku nejdražších průmyslových lokalit 44. místo s 58 eury ročně za metr čtvereční skladů.

Trh s průmyslovými prostorami k pronájmu se během loňského roku pro developery celosvětově zhoršil, když se globální nárůst pronájmů v roce 2008 zvýšil pouze o 2,4 procenta proti navýšení o 6,1 procenta v roce 2007. Ve střední Evropě se loni nájmy ve skladech zvýšily o 6,7 procenta, tedy přibližně o stejnou hodnotu jako v roce 2007.

Střední a východní Evropa těžila v minulých letech především z přesunů výroby ze západní části EU. "Dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat i nadále, což je způsobeno tím, že přibližně 40 procent celkové evropské populace žije právě ve východní Evropě. A právě díky velkému potenciálu spotřebního trhu ve středoevropském regionu, který je stále ještě nedostatečně vyvinut, a i přes současnou ekonomickou krizi očekáváme pokračování růstu průmyslového trhu ve střednědobém horizontu," uvedl odborník na průmyslové nemovitosti Ferdinand Hlobil Cushman & Wakefield.

Výstavba nových skladů a logistických areálů se loni v Česku podle již dříve zveřejněných údajů poradenské firmy meziročně snížila o třetinu. Za celý rok se postavilo 646.211 metrů čtverečních skladů. O třetinu se propadlo také množství pronajatých ploch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK