Produkce českých mlékáren loni meziročně klesla o 0,5 procenta

17.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Tuzemské mlékárny loni nakoupily a zpracovaly 2,368 miliardy litrů mléka, což bylo o půl procenta méně než v roce 2007. Vyplývá to z údajů, které v březnovém čísle časopisu Moderní obchod zveřejnil tajemník Českomoravského svazu mlékárenského Milan Křivánek. Produkce se snížila u většiny kategorií mléčných výrobků, vzrostla pouze výroba konzumního mléka a smetany, vyplývá ze statistiky.

"Je to možno zdůvodnit nárůstem dovozů, který se na domácí spotřebě již podílí více jak 37 procenty. Tento import se v naprosté většině odehrává právě u výrobků s vyšší přidanou hodnotou, především sýrů," řekl ČTK výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Určitou roli podle něj sehrál také dopad růstu spotřebitelských cen v závěru roku 2007, který s časovým posunem snížil poptávku spotřebitelů v průběhu roku 2008. Vývoj na domácím trhu ovlivnil také poměrně razantní propad cen mlékárenských komoditních výrobků "To vše nakonec vyústilo v propad farmářských cen mléka," vysvětlil Němec.

Zatímco během roku 2007 se průměrná nákupní cena mléka zvýšila o 2,18 Kč lednu na 9,99 v prosinci. V loňském roce se naopak snížila o 3,21 Kč z více než 10,04 Kč na 6,83 koruny v posledním měsíci roku. Pád cen mléka pokračuje i v letošním roce, v únoru se podle údajů ministerstva zemědělství propadly na nejnižší úroveň od roku 2003.

V porovnání s rokem 2007 se v loňském roce zvýšila o 6,7 procenta na 641 milionů litrů výroba konzumního mléka. V této kategorii se o jedno procento zvýšil podíl trvanlivého mléka na 82 procent na úkor mléka pasterovaného, které zaznamenalo jednoprocentní pokles na 18 procent.

O téměř pět procent se meziročně snížila výroba jogurtů, která dosáhla 134.901 tun. O více než čtyři procenta poklesl podíl ochucených jogurtů, jehož podíl na celkové výrobě této kategorie loni dosáhl 72,7 procenta.

Másla, včetně pomazánkového a másla s rostlinným tukem v minulém roce mlékaři vyrobili meziročně o 5,1 procenta méně. U této komodity výrazně (o 40 procent) poklesl vývoz. Naopak prodej másla na vnitřním trhu poklesl téměř o dvě procenta na 42.398 tuny.

Výroba tvarohů a tvarohových specialit v loňském roce poklesla téměř o dvě procenta na 44.065 tuny, když největší pokles (o 13,6 procenta) zaznamenaly tvarohové dezerty.

Výroba sýrů se snížila ve všech kategoriích s výjimkou čerstvých nezralých sýrů. Nejvíce, a to o pětinu, poklesla produkce dosáhla kategorie bílých sýrů v solném nálevu. Objem výroby nejvýznamnější kategorie, polotvrdých sýrů, zahrnující především eidam, goudu a Madeland, zaznamenal meziroční pokles o 4,9 procenta na 43.203 tun.

V loňském roce klesl dovoz, vývoz i celkové saldo zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky, které skončilo přebytkem 4,7 miliardy korun, což je meziročně o 11,7 procenta méně než v roce 2007. Produkce mléka v českém zemědělství se dlouhodobě pohybuje okolo 2,7 miliardy litrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK