Ministr Geithner: AIG musí poplatníkům vrátit peníze za odměny

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. března (ČTK) - Problémová americká pojišťovna AIG bude muset smluvně slíbit, že vrátí daňovým poplatníkům 165 milionů dolarů (3,4 miliardy Kč), které vyplatila svým zaměstnancům na odměnách. Tento slib bude podmínkou pro obdržení plánované státní pomoci v objemu 30 miliard dolarů. Uvedl to v noci na dnešek ministr financí Timothy Geithner.

Pojišťovna nedávno oznámila že musí vyplatit zaměstnancům vysoké odměny, které byly odsouhlasené na počátku minulého roku, tedy ještě předtím, než se firma dostala do problémů a musel ji zachraňovat stát. Odměny jsou přitom určené i pro zaměstnance divize AIG Financial Products, která je především zodpovědná za vysoké ztráty skupiny. Zpráva o odměnách vyvolala mezi zákonodárci a představiteli státu vlnu kritiky.

Pojišťovna již od loňského podzimu získala od státu na svoji záchranu před bankrotem, který by mohl způsobit obrovské škody bankám a spotřebitelům po celém světě, kolem 180 miliard dolarů. Stát tak nyní vlastní v AIG podíl zhruba 80 procent.

Geithner dodal, že spolupracuje také s ministerstvem spravedlnosti a zkoumají, zda nový zákon na stimulaci ekonomiky umožňuje státu požadovat po příjemcích odměny tyto peníze zpět, napsala agentura Reuters.

AIG na počátku měsíce uvedla, že utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ztrátu 61,7 miliardy dolarů. To je největší ztráta, jakou kdy americká firma zaznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK