Zisk italské banky UniCredit loni klesl o 38 procent

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 18. března (ČTK) - Italské bance UniCredit, která působí i v České republice, klesl v loňském roce konsolidovaný čistý zisk o 38 procent na 4,012 miliardy eur (107,3 miliardy Kč). Výsledky stáhly dolů hlavně ztráty z obchodování způsobené globální krizí. Banka současně dnes oznámila, že požádá Rakousko, Itálii a další investory o finanční injekci v objemu čtyři miliardy eur.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk pouze 3,78 miliardy eur. Provozní zisk v loňském roce klesl o 23,8 procenta na 13,17 miliardy eur. Zapříčinily to hlavně nižší příjmy.

UniCredit postihla globální finanční krize nejvýrazněji z italských bank. Je to kvůli jejím operacím v zahraničí, hlavně ve východní a střední Evropě.

Provozní zisk divize komerčního bankovnictví stoupl o 9,3 procenta. V divizi firemního bankovnictví provozní zisk stoupl o 6,8 procenta a drobného bankovnictví o 8,6 procenta. Divize investičního bankovnictví MIB však vykázala ztrátu 1,3 miliardy eur.

Provozní příjmy se loni snížily o devět procent na 29,502 miliardy eur. Odpisy špatných úvěrů a rezervy na ztrátové úvěry stouply na 3,7 miliardy eur z předloňských 2,5 miliardy eur.

Představenstvo dnes také pověřilo generálního ředitele Alessandra Profuma zahájit jednání s vládami Rakouska a Itálie a soukromými investory o navýšení kapitálu. Od italské vlády zatím získala pomoc pouze Banco Popolare.

Banka také dodala, že Profumo, jeho zástupce a nejvyšší vedení firmy nezískají za loňský rok žádné odměny, napsaly agentury AP a Reuters.

V České republice se ovšem bance dařilo. UniCredit Bank Czech Republic za loňský rok vytvořila čistý zisk 4,91 miliardy korun, což znamenalo meziroční růst o 67,4 procenta. UniCredit je v Česku čtvrtá největší banka podle objemu aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK