Venezuela a Rusko vytvoří společnou ropnou firmu

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 18. března (ČTK) - Venezuela a Rusko vytvoří firmu, která bude pracovat na ropných projektech ve Venezuele, ale i v zahraničí. Uvedl to dnes venezuelský prezident Hugo Chávez.

Podle něj již dokumenty o vzniku nové společnosti byly podepsány před několika dny ve Vídni. Novou firmu vytvoří konsorcium ruských společností a venezuelská státní firma Petróleos de Venezuela SA (PDVSA). Společnost by se měla podílet na těžbě těžké ropy v povodí řeky Orinoko, napsala agentura AP.

Venezuela je na svém odvětví těžby ropy mimořádně závislá. Přes PDVSA si obstarává většinu devizových příjmů a zhruba polovinu státního rozpočtu tvoří právě peníze, které stát vybere od tohoto podniku. Finanční situaci firmy ale výrazně zhoršil prudký pokles cen ropy.

Chávez předloni rozhodl o znárodnění těžby ropy včetně projektů v deltě Orinoka, které rozvíjelo několik západních ropných koncernů. Chávez nabídl firmám, že mohou v projektech dále pokračovat spolu se státní PDVSA a výměnou v nich získají menšinový podíl. Některé z nich ale nabídku nepřijaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK