Americké akcie po zprávě Fedu zpevnily

18.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Americké akcie dnes smazaly počáteční ztráty a vydaly se vzhůru. Impulzem ke změně byla zpráva z dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Banka nechala základní úrok beze změn, bude ale odkupovat dlouhodobé státní dluhopisy do výše 300 miliard dolarů a odkoupí hypoteční cenné papíry za dalších asi 750 miliard dolarů.

Dow Jonesův index zpevnil o 90,88 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,23 procenta na hodnotě 7486,58 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 2,09 procenta na 794,35 bodu, index Nasdaq Composite vzrostl o 1,99 procenta na 1491,22 bodu.

Všechny tři indexy během dne oslabovaly a například Dow Jonesův index měl v jednu chvíli ztrátu až dvě procenta. Zpráva Fedu ale dala trhu důvod k optimismu a zisky indexů se bezprostředně po jejím zveřejnění blížily ke třem procentům.

Značný zájem byl opět o akcie finančních institucí, protože snahy Fedu směřují především k odblokování úvěrových trhů. Výrazně vzhůru se vydaly i cenné papíry stavebních společností. Lepší dostupnost úvěrů, o kterou se Fed snaží, by měla prospět i tomuto sektoru. Příznivá však byla už data za únor, kdy v USA nečekaně vzrostla výstavba nových domů.

Vysoké zisky měly i technologie, kde byla hlavním faktorem zpráva, že se americká společnost IBM chystá převzít firmu Sun Microsystems. IBM by podle listu The Wall Street Journal mohla za Sun zaplatit až dvojnásobek úterní ceny, proto akcie Sun Microsystems vzrostly o 79 procent, akcie IBM si naopak jedno procento odepsaly.

"Nákup státních cenných papírů, přestože se o něm dlouho mluvilo, trhům zcela jistě dost pomáhá, především trhu státních dluhopisů," řekl hlavní analytik společnosti Solaris Asset Management Tim Ghriskey. Proto se podle něj vydal vzhůru celý akciový trh.

Na devizových trzích se prudce snížil kurz dolaru, a to právě v reakci na zprávu Fedu. S odkupem dalších aktiv se totiž zvyšují obavy z inflace a mezi investory je větší zájem především o zlato. Jeho cena se dnes skokově zvýšila a vrátila se nad 930 dolarů za troyskou unci. Euro tak vůči dolaru vystoupilo až nad 1,34 USD.

"Jde hlavně o to, že Fed si zvýší rozvahový účet o bilion dolarů, a to je až příliš mnoho z peněz daňových poplatníků," poznamenal viceprezident washingtonské společnosti Tempus Consulting Greg Salvaggio. "Úrokové sazby už jsou teď prakticky všude záporné. Dolar klesá, protože tyto kroky mohou přispět k dlouhodobému oslabování měny," dodal.

V závěru obchodování euro k dolaru zpevnilo o 3,7 procenta na 1,3490 USD a dostalo se nejvýše od začátku ledna. Během dne euro přechodně oslabilo až na 1,2987 USD. Dolar vůči japonskému jenu klesl o 2,5 procenta na 96,12 JPY, během dne ale oslabil až na 95,69 JPY. Proti švýcarskému franku dolar klesl o 3,5 procenta na 1,1403 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK