Výrobci skla a porcelánu stále čekají na nové vlastníky

19.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Půl roku od zahájení insolvenčního řízení výrobci skla a porcelánu z majetkově spjatých skupin Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus stále čekají na nové vlastníky, kteří by výrobu znovu rozjeli. Nejdál je prodej Karlovarského porcelánu, kde ve středu věřitelé rozhodli o prodeji závodu na výrobu růžového porcelánu v Chodově, o dalších podnicích budou jednat příští týden. V nejbližší době by se mělo rozhodnout také o prodeji Skláren Bohemia v Poděbradech.

Prodej už připravují rovněž insolvenční správci v Crystalexu a Sklárnách Kavalier. O klíčové podniky skupiny se uchází zhruba desítka investorů, kteří jen čekají, až věřitelé rozhodnou, jakým způsobem je nabídnou. Naopak zájemci o Sklo Bohemia ve Světlé zatím na výzvu k nabídkám čekají.

Podnik ve Světlé přitom už půl roku nevyrábí a soud nedávno vyzval insolvenční správkyni k urychlení přípravy prodeje. Alespoň částečné obnovení výroby by uvítali i v regionu. Po ukončení výroby v podniku přišlo o práci na 1200 sklářů a nezaměstnanost v oblasti Světlé vzrostla v posledních měsících trojnásobně na 18,5 procenta.

Uskupení BCT a Porcela Plus, které spojuje největší výrobce užitkového skla a porcelánu v zemi, zaměstnávalo 7000 lidí. Podniky se potýkaly s ekonomickými problémy několik let - bankám dluží čtyři miliardy korun, ničila je silná koruna i levná asijská konkurence. Vaz jim ale zlomila až hospodářská krize, kvůli níž se nepodařilo úvěry restrukturalizovat.

Od loňského září je uskupení v insolvenci kvůli nedostatku provozního kapitálu. Už 19. září zahájil soud insolvenční řízení v Porcele Plus a o tři dny později ve všech dalších podnicích s výjimkou Concordie, která o ochranu před věřiteli požádala až o měsíc později.

Zhruba 5000 pracovníků už musely podniky propustit. V provozu zůstaly jen výrobní závody Karlovarský porcelán a Sklárny Kavalier. V ostatních se výroba zastavila, když věřitelské banky z účtů odčerpaly veškerou hotovost a firmy neměly z čeho financovat výrobu ani vyplácet zaměstnance.

Ve Světlé a Poděbradech se nevyrábí od loňského září, Crystalex, který do konce loňského roku chránilo moratorium, musel výrobu ukončit počátkem ledna. I v Karlovarském porcelánu už v lednu oznámili ukončení výroby a propuštění všech zaměstnanců k 31. březnu. V současné době tam jede výroba zhruba na 60 procent. Zaměstnanci doufají, že se podnik podaří prodat, aby výroba mohla bez přerušení pokračovat dál.

Krach skupiny BCT odhalil řadu nedostatků insolvenčního zákona, který výrazně posílil postavení zajištěných věřitelů a odsunul nároky zaměstnanců. Hlavně skláři ve Světlé a Poděbradech se tak ze dne na den ocitli nejen bez práce, ale i bez peněz. Řada z nich se k prvním penězům dostala až po pěti měsících. Pomoci jim nemohl stát a často nedosáhli ani na dávky pomoci v hmotné nouzi. Odbory proto dvakrát svolaly demonstraci před úřad vlády, aby na problémy sklářů upozornily.

V pondělí jim konečně vláda schválila dotaci 30 milionů korun, která pomůže zmírnit problémy v nejkřiklavějších případech. Dalších 90 až 100 milionů by měli skláři dostat na náhradách mezd, až sněmovna, Senát i prezident schválí novelu insolvenčního zákona, kterou vláda připravila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK