Co týden dal?

17.04.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Současná globální recese bude neobvykle dlouhá a obtížná a oživení pomalé. Nová analýza MMF totiž ukazuje, že recese spojené s finanční krizí, jako je ta současná, jsou mnohem vážnější. Více v našem pravidelném přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská centrální banka bude muset v krátkodobých plánech vyvážit dva faktory. Prezident banky Jean-Claude Trichet uvedl, že ECB musí řešit potřebu bezprostřední akce proti úvěrové krizi a zároveň mít "zdravou únikovou strategii" před takovými kroky. Nestandardní kroky měnové politiky, které chce ECB představit příští měsíc, mají podle Tricheta zahrnovat spolupráci bank kvůli jejich dominantní pozici na finančním trhu eurozóny.
  • Současná globální recese bude pravděpodobně neobvykle dlouhá a obtížná a oživení pomalé, protože pramení z finanční krize. Uvedl to ve své zprávě Mezinárodní měnový fond. Nová analýza MMF ukazuje, že recese spojené s finanční krizí, jako je ta současná, která má kořeny v lehkomyslném poskytováním úvěru na bydlení v USA, jsou mnohem vážnější. Nynější recesi navíc zhoršuje to, že je doplněná finanční krizi, která začala ve USA, největší ekonomice světa.
  • Evropské automobilky před dopady globální ekonomické krize údajně nezachránilo ani šrotovné a ani následující prudký růst prodejů v Německu. V březnu se totiž prodej nových automobilů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku propadl o devět procent. Přestože si automobilky nadále stěžují na pokles zájmu o jejich vozy, březnové statistiky jsou přece jen lepší než ty z minulých měsíců. Meziroční pokles je totiž výrazně nižší než v lednu a únoru.
  • Růst spotřebitelských cen v eurozóně v březnu zpomalil na 0,6 procenta z únorových 1,2 procenta. Jedinými státy EU, kde růst cen zrychluje, jsou Česko, Kypr a Polsko. Březnový vývoj inflace potvrdil slova ekonomů, kteří zůstali ostražití i po mírném zrychlení inflace v únoru.
  • Belgie se rozhodla, že už nebude usilovat o prodloužení překážek bránících občanům osmi států, které se staly členy EU v roce 2004, v přístupu na svůj pracovní trh. Češi či Slováci si zatím zcela volně nemohou hledat zaměstnání ve čtyřech z 15 starých zemí EU - v Německu, v Rakousku, v Dánsku a právě v Belgii. U posledních dvou jmenovaných zemí ale bariéry od května padnou.
  • Největší švýcarská banka UBS zruší 8700 pracovních míst v rámci snahy o urychlení restrukturalizace svých aktivit. Oznámila to dnes firma. Dodala, že za první čtvrtletí vykáže ztrátu téměř dvě miliardy švýcarských franků (35 miliard Kč). Banka na konci března zaměstnávala 79.200 lidí.
  • Americká ekonomika sice dělá pokroky, stále však nemá to nejhorší za sebou. Uvedl to ve svém projevu americký prezident Barack Obama. Současně varoval, že očekává další nárůst počtu nezaměstnaných i zabavování domů kvůli nesplácení hypoték

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

DOMOV+ se slevou na pojistném!

Přemýšlíte jak si zajistit finanční prostředky pro případ, že vaši domácnost postihne požár, vichřice, úder blesku nebo když vytopíte souseda? Pojištění domácnosti DOMOV+ od ČSOB pojišťovny vám v takových situacích pomůže. Pojistnou částku si můžete vybrat dle vašich potřeb a při uzavření pojištění prostřednictvím našeho Prodejního centra ušetříte 18 % z pojistného. Navíc za každý rok bez pojistné události se vám sníží pojistné o dalších 5 %, maximálně o 20 % (za 4 roky).
Dále získáte zdarma pojištění odpovědnosti za škodu z běžného občanského života.

 

Posledních 7 dní doma

  • Vítězem šestého ročníku soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky v roce 2009, kterou pořádá poradenská firma Hewitt Associates, se stal v kategorii velkých společností Microsoft. V kategorii malých a středních společností vyhrála ComAp. Loni vyhrála společnost 3M Česko. Na druhém místě skončila mezi velkými společnostmi firma Vodafone, na třetím Tchibo, na čtvrtém Logica a na pátém ABB. U malých a středních podniků byla druhá společnost Aquasoft, třetí Merck, čtvrtá GlaxoSmihKline a pátá Bayer.
  • Platební morálka firem se v Česku výrazně zhoršuje. Z únorového průzkumu Hospodářské komory vyplývá, že tři ze čtyř firem platí pozdě. Podnikatelé chtějí po vládě, aby se touto situací vážně zabývala. Problémem je prý dnes i to, že na špici žebříčku neplatičů stojí stát. Pozdní platby ze strany státu jdou podle komory do miliard korun.
  • Průměrná výše hypotečního úvěru od roku 2004 vzrostla téměř o 80 procent na loňských 1,87 milionu korun. Lidé, kteří si pořizují nové bydlení v Praze a okolí, si v průměru berou kvůli vyšším cenám nemovitostí o více než třetinu vyšší hypoteční úvěr než ve zbytku země. Vyplývá to ze statistik Hypoteční banky ze skupiny ČSOB, která je jedničkou českého hypotečního trhu.
  • Energetická společnost ČEZ tento týden začala dávat příspěvek 1000 korun na nákup nových, energeticky úsporných elektrospotřebičů. Peníze mohou zákazníci ČEZ získat na nákup nové chladničky, mrazáku, jejich kombinace nebo pračky. Akce má trvat do 15. června, v případě vyčerpání příspěvků může být ale ukončena i dříve. Šrotovné podle odhadů společnosti ČEZ vystačí na pořízení několika tisíc úsporných spotřebičů. Podobnou akci v polovině května zahájí i energetická firma E.ON.
  • Česká republika v loňském roce nesplnila dvě ze čtyř maastrichtských kritérií, tedy požadavků EU nezbytných pro přijetí eura. Kvůli loňskému celosvětovému růstu cen a dalším vládním opatřením loni Česko nesplnilo kritérium inflace, přičemž letos by jej již opět plnit mělo. ČR rovněž nesplnilo kurzové kritérium, protože země zatím nevstoupila do systému směnných kurzů ERM II. Letos by pak podle analytiků nemusela ČR splnit kvůli růstu schodku státního rozpočtu tříprocentní hranici deficitu veřejných financí.
  • Domácí energetická dvojka E.ON se pustila do cenového boje s kolosem ČEZ. Zákazníkům z řad domácností a malých podnikatelů nabídne pro příští rok o 20 procent levnější elektřinu než letos. Zákazníci ale musí na nabídku kývnout do konce května. Společnost ČEZ s podobným produktem přišla už dříve. Odběratelé, kteří se pro něj rozhodnou, ušetří v roce 2010 oproti současnému ceníku 15 procent.
  • Ceny průmyslových výrobců v březnu klesly o dvě procenta, což je nejvyšší meziroční pokles od roku 1991. V meziměsíčním srovnání ceny klesly o 1,1 procenta. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Byl nyní vhodný čas pro vyslovení nedůvěry vládě?

Mladí lidé, studenti a dokonce i učitelé mají možnost čerpat slevy a různé bonusy díky slevovým kartám ISIC, ALIVE a ITIC. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito kartami? Využíváte je? Vyplatí se díky jim čerpat slevy? Podelte se o svůj názor v naší diskuzi.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká TELEFÓNICA O2 Czech Republic, a. s.
  • V příloze Student našeho portálu Finance.cz naleznete seznam všech vysokých škol, ať už soukromých či veřejných. V minulém týdnu jsme seznam soukromých vysokých škol aktualizovali tak, aby odpovídal současné situaci.


Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se tentokrát zaměřili na hypotéky. V článku s názvem Hypotéka: Pár tipů pro levnější úvěr jsme vám poradili jak nenakoupit tu nejdražší hypotéku, jak vám může pomoci hypoteční makléř či developer a jakým způsobem lze snížit úrokovou sazbu hypotéky.

 
Anketa

Vláda nad Českem se rozdělila do rukou dvou premiérů. Dosavadní šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer stojí před úkolem poskládat vládu úředníků. Prospěje to České republice?


  • Ano, současná vláda zkazila, co mohla - 31 %
  • Ne, jakákoli politická nestabilita vše pouze zhorší - 69 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU