Jak na to - rekonstrukce za sto tisíc

20.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chystáte se během několika let provádět úpravy například ve vašem bytě nebo domě? Zajímalo by vás jak spořit, abyste v požadované době měli dostatek peněz?

Všichni se snažíme zlepšovat a zkrášlovat svoje bydlení. Někteří řeší tuto potřebu tak, že v případě kdy se rozhodnou něco měnit a zjistí, že nemají dostatek financí vezmou si úvěr. Někteří z nás plánují dopředu a to i v horizontu několika let a chtějí úpravy provádět ne úvěrem, ale z naspořených peněz. K tomuto účelu, pokud horizont je kolem pěti let je ideální stavební spoření.

Stejně uvažuje i naše čtenářka, která položila dotaz na poradna.finance.cz:
"Zhruba za 5 let při odchodu do důchodu předpokládám nějaké rekonstrukce v bytě asi ve výši 100 tis. Kč. Nechtěla bych čerpat úvěr. Jaká by měla být měsíční úložka, abych za 5 let měla požadovanou částku?"

Odpověď poradce ze společnosti FiM - finanční marketing zní:
"Optimální měsíční úložku doporučujeme ve výši 1200 Kč, potom za 5 let (60 měsíců) budete mít naspořeno cca 100000 Kč. Abyste však získala maximální státní podporu ve výši 4500 ročně, doporučujeme ukládat 1500 Kč měsíčně."

Pokud tedy hodláte provádět rekonstrukci, opravy, nebo vylepšovat máte možnost si během pěti let naspořit se stavebním spořením. Chce to pouze nenechat věci náhodě a stavební spoření si uzavřít. Výhodně naspořené peníze se mohou hodit a nemusí to být pouze na rekonstrukci, ale po 5 letech se dají použít na cokoli. Pokud nevíte jakou stavební spořitelnu vybrat podívejte se na stránku Porovnání tarifů. Pokud však chcete pouze spořit, je celkem jedno kterou vyberete, podmínky mají téměř shodné. Lepší pro vás je ta, která vám připíše vyšší úroky nebo při nečerpání úvěru poskytne bonifikaci. Měla by mít také co možná nejnižší poplatky.
 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ