Co týden dal?

15.05.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika padá o 3,4 %, německá o 3,8 % a slovenská dokonce o rekordních 5,4 %. Propady HDP za první čtvrtletí 2009 jsou výrazně vyšší než předpoklady analytiků. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku podle předběžného odhadu kvůli hospodářské krizi meziročně klesla o 5,4 procenta. Zaznamenala tak první pokles ze devět let. Analytici očekávali, že slovenský hrubý domácí produkt do konce března klesne jenom o tři procenta. Pokles hospodářství podle ekonomů zavinilo zejména snížení produkce průmyslu, který měl kvůli hospodářskému poklesu v Evropě méně objednávek ze zahraničí.
  • Výkon německé ekonomiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o rekordních 3,8 procenta proti předchozím třem měsícům. Jde o nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990. Propad způsobil především slabý vývoz.Výsledek byl horší než ekonomy odhadovaný tříprocentní pokles. Export šel ve čtvrtletí dolů výrazněji než dovoz; výsledek ovlivnily i slabé investice.
  • Počet uchazečů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden stoupl o nečekaně výrazných 32.000. Sezonně očištěný počet žádostí o podporu v týdnu do 9.května stoupl na 637.000 ze vzestupně revidovaných 605.000 za předchozí týden. Analytici v průměru očekávali růst počtu žádostí pouze na 610.000 z původně oznámených 601.000 za předchozí týden.
  • Japonský výrobce spotřební elektroniky Sony prodělal v uplynulém finančním roce končícím v březnu 98,9 miliardy jenů (přes 20 miliard Kč) po předchozím zisku 369,4 miliardy jenů. Vykázal tak první celoroční ztrátu za 14 let. Sony v novém finančním roce počítá s nárůstem ztráty na 120 miliard jenů. Firmu do ztráty strhává kombinace klesající poptávky, silného kurzu japonského jenu a nákladů na restrukturalizaci.
  • Prodej nových automobilů v Evropě v prvních čtyřech měsících letošního roku klesl o 15,9 procenta. V dubnu pak registrace nových vozů proti loňsku klesla o 12,3 procenta. Propadá se už 12 měsíců v řadě. V lednu propad činil 27 procent, v únoru 18,3 procenta a v březnu devět procent.
  • Propad průmyslové výroby v Evropské unii v březnu stanovil nový rekord. Výroba se meziročně propadla o 20,2 procenta v eurozóně a v celé evropské sedmadvacítce o 18,8 procenta. Jde o nejhlubší propad od roku 1990, kdy se začal tento údaj sledovat. Dosavadní rekord držel letošní únor, kdy průmyslová výroba meziročně poklesla o 19,1 v eurozóně a o 18,1 procenta v EU.
  • Japonská automobilka Honda Motor podniká kroky směřující ke zvýšení výroby v domácích továrnách. Připravuje se tak na pravděpodobný nárůst poptávky v případě, že japonský parlament schválí návrh na zavedení takzvaného šrotovného. Japonský parlament nyní zvažuje návrh zákona, podle kterého by měli spotřebitelé dostat odměnu 250.000 jenů (přes 50.000 Kč) za sešrotování více než 13 let starého automobilu a koupi nového vozu. Všeobecně se očekává, že tento návrh bude přijat.
  • Federální rozpočet Spojených států skončil v dubnu s deficitem 20,91 miliardy dolarů (411 miliard Kč). Jde o první dubnový schodek od roku 1983. Od začátku rozpočtového roku dosáhl deficit již rekordních 802,3 miliardy dolarů. Dubnový deficitní vývoj tak byl v kontrastu s dubnem minulého roku. Tehdy administrativa předchozího prezidenta George Bushe ohlásila rozpočet s přebytkem 159,3 miliardy dolarů. Nynější deficit způsobila vážná hospodářská recese, která připravila stát o příjmy. Ty přitom bývají za duben z celého roku nejvyšší.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Nejvýhodnější úroková sazba!
Hledáte kde bezpečně a výhodně zhodnotit své finance? Wüstenrot stavební spořitelna jako jediná na trhu poskytuje úrokovou sazbu z vkladů ve výši 2,2 % ročně. Ve své nabídce má také pro děti smlouvu bez poplatku – stavební spoření Kamarád nebo pro ty, kteří plánují čerpání úvěru nabízí Vychytané spoření.

 

Posledních 7 dní doma

  • Deficit veřejných financí by měl letos podle odhadů České národní banky stoupnout na 4,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a příští rok se vyšplhat až na 5,4 procenta HDP. Vyplývá to z dnes zveřejněné Zprávy o inflaci, kterou publikovala ČNB. Pro přijetí eura je nezbytné přitom dodržet tříprocentní hranici. Ministerstvo financí v nové prognóze očekává růst deficitu na 4,5 procenta. Ministr financí Eduard Janota již dříve uvedl, že v roce 2010 by chtěl deficit udržet mezi 4,6 až 4,7 procenta českého HDP.
  • Výkon české ekonomiky se v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně snížil o 3,4 procenta. Jde o nejvyšší čtvrtletní meziroční pokles ekonomiky ČR v její novodobé historii. Analytici většinou očekávali pokles o 1,4 až čtyři procenta. HDP neupravený o sezónní a kalendářní vlivy byl meziročně nižší o 3,2 procenta. Meziroční pokles HDP v reálném vyjádření byl naposled zaznamenán před více než deseti lety ve 4. čtvrtletí roku 1998, k dosud nejvyššímu meziročnímu propadu v historii samostatné České republiky došlo ve čtvrtém čtvrtletí roku 1997 (o 2,1 procenta).
  • Skupina ČSOB byla jedinou z největších tuzemských bank, která v prvním čtvrtletí zvýšila zisk, a to o 22 procent na 3,073 miliardy korun. České spořitelně a Komerční bance konsolidovaný čistý zisk klesl o více než šest procent, UniCredit Bank poklesl zisk o 67,2 procenta.
  • pětina českých restaurací může podle Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHC) kvůli krizi zkrachovat. Na libereckém fóru podnikatelů v cestovním ruchu to řekl generální sekretář asociace Václav Stárek. Podle průzkumu asociace očekávají tři čtvrtiny restaurací kvůli krizi pokles tržeb, 65 procent podnikatelů se obává, že skončí ve ztrátě. O práci může podle Stárka přijít asi čtvrtina zaměstnanců z oboru, což je podle odhadů asi 15.000 lidí.
  • Tuzemský hypoteční trh v prvním čtvrtletí klesl v meziročním srovnání podle statistik ministerstva pro místní rozvoj téměř o třetinu. Za letošní první čtvrtletí banky poskytly občanům hypoteční úvěry za 17,7 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo 25,8 miliardy korun. Objem úvěrů za samotné první čtvrtletí je tak nejnižší od roku 2006. Za celý loňský rok hypoteční trh klesl o pětinu, když banky poskytly občanům hypoteční úvěry téměř za 114 miliard korun.
  • Zhruba tři pětiny českých domácností obtížně vycházejí se svými příjmy. V aktuálním průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 38 procent dotázaných odpovědělo, že je to pro ně spíše obtížné, pro 12 procent je to obtížné a pro devět procent respondentů dokonce velmi obtížné. Na druhé straně asi dvě pětiny lidí nemají při hospodaření se svými příjmy větší problém. Pro 31 procent osob je to spíše snadné, pro dalších šest procent snadné a pro dvě procenta velmi snadné.
  • Tuzemským penzijním fondům stoupl v prvním čtvrtletí zisk meziročně na 885 milionů korun z 560 milionů Kč. Na konci března mělo penzijní připojištění 4,346 milionu osob, což bylo o 50.000 lidí více než v závěru roku 2008. V roce 2008 se propadl zisk penzijních fondů na 706 milionů korun ze 4,39 miliardy korun předloni.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Řešíte financování svého podnikání? Mít dobrý přehled o produktech na trhu je v takové situaci k nezaplacení. Proto jsme pro vás aktualizovali srovnání kontokorentních úvěrů a provozních a investičních úvěrů pro podniky a podnikatele.
  • V době finanční krize není mnoho finančních domů, které by vyšly vstříc těm, jež potřebují financovat svůj projekt. Velké banky výrazně zpřísnily pravidla poskytování úvěrů a mnozí podnikatelé na ně nedosáhnou. Existuje v této době řešení? Jaké jsou možnosti financování rozjezdu podnikání nebo nových podnikatelských záměrů a jak správně postupovat při žádosti o úvěr? Zeptejte se odborníka v našem on-line chatu.
  • Ztratili jste zaměstnání, hledáte novou práci? Pomoci vám může jednak náš specializovaný portál na pozice ve finančnictví – Jobs.finance.cz a rovněž zajímavé články, které na Finance.cz pravidelně vycházejí. Do našeho seriálu o práci budou i nadále přibývat další díly.
  • Zajímá vás, jak si stojí stavební spoření v porovnání s bankovními vklady? Nebo jste zvědaví na úrokové sazby úvěrů od stavebních spořitelen? Přinášíme vám aktuální srovnání spořících tarifů, řádných úvěrů a úvěrů překlenovacích.


Fintriky

Bydlení se dá financovat buď pomocí hypotéky nebo se stavební spořitelnou. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se podívali blíže na svět stavebních spořitelen a zaměřili se postupně na rekonstrukci, koupi a stavbu. I podle tohoto kritéria se dá totiž rozhodovat o volbě vhodného finančního ústavu.


Anketa

V těchto měsících jsou to právě kreditní karty, se kterými vytáhly mnohé finanční instituce do boje o nové klienty. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda využíváte aktivně svou kreditní kartu? V naší anketě jste se vyslovili takto:


  • Ano, používám ji jako úvěr na bezúročné období23 %
  • Ano, používám ji díky různým slevám při placení7 %
  • Kreditní kartu mám, ale zatím ji skoro nevyužívám23 %
  • Ne, kreditní kartu nemám47 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU