Kdo provozuje úvěrový registr?

25.06.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pět největších bankovních domů - Česká spořitelna, ČSOB, GE Capital Bank, HVB Bank Czech Republic a Komerční banka společně s firmami CCB (Czech Credit Bureau) a CBCB (Czech Banking Credit Bureau) spustily po několikaletém úsilí systém, který by měl zásadním způsobem ovlivnit trh s úvěrovými produkty v České republice.

Pět největších bankovních domů - Česká spořitelna, ČSOB, GE Capital Bank, HVB Bank Czech Republic a Komerční banka společně s firmami CCB (Czech Credit Bureau) a CBCB (Czech Banking Credit Bureau) spustily po několikaletém úsilí systém, který by měl zásadním způsobem ovlivnit trh s úvěrovými produkty v České republice. Dnem 13. června byl uveden do plného, tzv. "ostrého" provozu úvěrový registr, o kterém jsme Vás již informovali.

Po Polsku je Česká republika druhou postkomunistickou zemí, kde se úvěrový registr stává standardní součástí tržní ekonomiky jako je tomu v zemích EU. CBCB - Czech Banking Credit Bureau, a.s. je česká společnost vlastněná rovným dílem jednotlivými zakladatelskými bankami. Podle slov ředitel společnosti CBCB Miloslav Rut se v případě úvěrového registru jedná o velmi dobře zabezpečenou databázi informací o klientech, kteří si půjčili peníze od finanční instituce.

Ředitel CCB Tomáš Denemark věří, že v nejbližších měsících po zahájení se k registru připojí dalších pět až osm bank včetně stavebních spořitelen. Podle jeho slov je celková transparentnost a bezpečnost projektu zajištěna.  CCB - Czech Credit Bureau dokonce sama požádala o posouzení vlastního projektu Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Na vývoji projektu se od počátku kromě výše uvedených bank podíleli také akcionáři společnosti CCB. Těmi jsou například společnost TRANS UNION, která patří mezi tři nejvýznamnější světové provozovatele a investory v obdobných projektech. Ještě užší spolupráce existuje mezi úvěrovým registrem a italskou firmou CRIF, která poskytuje do projektu svůj informační systém a podílí se přímo na konečném zpracování dat. CRIF provozuje obdobný registr v Itálii již více než 10 let a v současné době má více než 320 klientů, kteří tuto službu každodenně využívají.

CCB vznikla primárně za účelem řešení českého úvěrového registru. Zpracovatelem registru je společnost CBCB - Czech Banking Credit Bureau, a.s. CBCB je subjektem, který shromažďuje dotazy bank a poskytuje zpět bankám úvěrové zprávy. Zároveň je CBCB společností, která zajišťuje některé, především informační, povinnosti vymezené zákony o bankách a na ochranu osobních údajů.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ