Díl VII. : Kocourkovi pojišťují svůj majetek

10.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jedna z posledních priorit rodiny Kocourkových je budování a ochrana vlastního majetku. Kocourkovi nechtějí kupit hromadu peněz na jedno místo nebo budovat velké bohatství. Jde jim o to, že vše co vlastní, si chtějí chránit proti různým rizikům.

Nebezpečí je mnoho, v první řadě může jejich majetek znehodnotit zloděj nebo lupič, dále potom různé živly a přírodní jevy jako je povodeň, pád stromu, nebo požár. Na ochranu majetku slouží různé druhy pojištění.

Jako většina domácností, mají i Kocourkovi pojištěnu vlastní domácnost proti krádeži a přírodním vlivům. Tímto pojištěním si kryjí škody na zařízení v bytě. Co se týče vlastního bytu, tedy zdí, podlah, stropů apod. - tyto atributy se vztahují na pojištění nemovitosti a byt jako nemovitost mají Kocourkovi pojištěn společně s ostatními obyvateli panelového domu. Jízdní kola, co mají uchovávána ve sklepě, mají pojištěny společně s domácností. V domě je k dispozici kolárna, přesto mají Kocourkovi kola ve sklepě, protože při uchovávání kola v kolárně by byla pojistka o něco dražší.

Při volbě pojištění kladli důraz Kocourkovi na plnění pojišťovny a samozřejmě nízkou cenu. Kompromisem bylo tedy pojištění s přiměřenou spoluúčastí, cenu se jim podařilo také snížit díky roční platbě. Velkou výhodou pojištění je možnost doplnit pojistku pojištěním odpovědnosti za škody v běžném životě. Toto pojištění poskytují některé pojišťovny zdarma, jiné poskytují v rámci spolupojištění majetku velké slevy. Pojištění odpovědnosti za škody v běžném životě se vztahuje na škody, které způsobí kdokoli z domácnosti, kdo tam má trvalé bydliště, někomu cizímu, jakékoliv třetí osobě. Kocourkovi si jsou vědomi, že se jim tohle pojištění může vyplatit, když dítě rozbije v krámě nějakou cennost, nebo když při hraní rozbijí někomu okno, skleník, drahou hračku apod. Pokud je pojištění poskytnuto zdarma, považují to za velkou výhodu. Náhradu škodu již uplatnili, když pan Kocourek zranil na horách lyžaře. Odpovědnost za škody se totiž vztahuje nejen na škody na majetku cizí osoby, ale i na jejím zdraví.

Dalším majetkem, který se Kocourkovi rozhodli pojistit, je chalupa na vysočině. Pojistili si ji jako rekreační objekt proti riziku některých přírodních vlivů a proti krádeži. K další pojistce je přinutil Zákon o pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla, na základě něhož si museli uzavřít tzv. povinné ručení na svůj starý automobil. Havarijní pojištění nevyužívají, protože s ohledem na stáří automobilu se jim pojištění nevyplatí (i přes nešikovnost paní Kocourkové). Také pojištění proti krádeži se rozhodli nevyužít vzhledem k jeho vysoké ceně a hlavně proto, že je zde velmi malá pravděpodobnost uplatnění náhrady.

Chránit si svůj majetek je prioritou asi každého, kdo nějaký má. Bohužel každé pojištění neodpovídá své ceně, a je spousta možností jak pojistku uzavřít. Kocourkovi dbali důraz na plnění pojišťovny a cenu snížili spoluúčastí. Při vzniku škody, kdy budou očekávat plnění pojišťovny, tedy zaplatí i oni menší částku, budou se spolupodílet na úhradě škody. Ovšem při škodě okolo 50 000 Kč je spoluúčast 3 000 - 5 000 Kč zanedbatelná. U některých pojištění spoluúčast nevyužili, tam kde je větší pravděpodobnost spíše menších a častých škod. Při sestavování pojištění vytříbila ta rizika, která jsou v jejich případě zcela irelevantní.

Aktuální podrobné informace o pojištění majetku najdete v sekci Pojištění.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ