Ušetřete s ISIC kartou

16.09.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prázdniny skončily, škola začala. Všichni si klademe stejnou otázku: kde ušetřit nemalé finanční výdaje spojené se začátkem školního roku?

Téma týdne: ISIC usnadňuje studentům život


Se slevovou kartou pro studenty lze ušetřit nemalé finanční prostředky na mnoha místech. Učebnice, kopírování, jazykové kurzy, doprava, zábava, restaurace a sport – tady všude může student ušetřit značnou část nákladů. Slevy uplatníte nejen v obchodech s učebnicemi, sportovními potřebami či oblečením. Ušetříte také v restauracích, muzeích a levněji svážete i diplomku nebo pořídíte řidičák. Zanedbatelné nejsou ani 30% slevy v lyžařských areálech. Nejrozšířenějším nástrojem k získání slev jsou studentské identifikační a slevové karty. Existuje několik druhů karet, nejznámější je ISIC.


ISIC je nejznámější


Nejznámější a nejpoužívanější je průkaz ISIC (International Student Identity Card), který otevírá cestu k více než 1800 slevám u nás a dalším 42000 slevám ve více než 120 zemích světa, zároveň je také jediným mezinárodně akceptovaným identifikačním průkazem studenta. Toto ocení především středoškoláci, neboť v ČR doposud není středním školám předepsán jednotný studentský průkaz, kterým by se studenti mohli prokázat při využívání běžných slevách. Dříve byl průkaz ISIC znám především jako prostředek na levnější cestování, vstupné na hrady a zámky a na levnější cesty do školy vlakem pro studenty. Za posledních pár let se z ní však stal široce akceptovaný multifunkční průkaz.


Jaké slevy je možno získat?


Studentský průkaz ISIC nabízí mnoho slev v různé výši. U obchodníků je možno se setkat s několika typy:

  • procentuální sleva 10%, 20%, 50% atd. - snížení obvyklé (prodejní) ceny zboží či služeb o její určitou část vyjádřenou v procentech
  • speciální nabídka 2 za 1, 3 za 2 - nákup dvou, platí se jeden, resp. nákup tří, platí se dva. Nejméně jeden z nakupujících musí přitom být držitelem platného průkazu ISIC, ALIVE (IYTC) nebo ITIC. Při platbě pak není účtován levnější ze dvou, resp. tří nakoupených produktů (při shodné ceně kterýkoli z produktů určený obchodníkem).
  • speciální nabídka 2+1 - ke dvěma placeným produktům je třetí (nejlevnější ze všech tří) zdarma. Nejméně jeden z nakupujících musí přitom být držitelem platného průkazu ISIC, ALIVE, (IYTC) nebo ITIC.
  • speciální cena - snížená cena pro držitele karet ISIC, ALIVE (IYTC), ITIC
  • speciální nabídka - nabídka, v jejímž rámci držitel karty obdrží např. dárek při nákupu nad určitou finanční hodnotu.


Jak dlouho ISIC platí?


Platnost ISIC karty je samozřejmě omezená. ISIC obecně platí až 16 měsíců, resp. vždy od 1. 9. (začátek akademického roku) do 31. 12. roku následujícího. To pak znamená, že ať si kartu pořídíte kdykoli v období od 1. 9. do 31. 12. následujícího roku, platí vám vždy právě do 31. 12. roku následujícího. Je třeba si tedy uvědomit, že platnost není stanovena striktně na 12 kalendářních měsíců od vystavení.


Hlavní výhody ISIC


Kromě mezinárodního uznání statutu studenta na držitele čeká jak již bylo zmíněno velké množství slev a výhod po celém světě i v ČR:

  • při nákupech, stravování a vzdělávání
  • na vstupném na festivaly, akce, do klubů
  • na permanentky v lyžařských areálech
  • při cestování - letenky, autobusové a vlakové jízdenky
  • na vstupném do světově proslulých kulturně-historických památek
  • při ubytování v hotelech, kempech a ubytovnách
  • příspěvek na kartu ISIC ve výši 200 Kč u bank
  • celoroční cestovní pojištění UNIQA od 200 Kč

Mimo četných slev je mnoho dalších důvodů, proč mít kartu ISIC. O nich se dočtete v dalším článku v sérii FinTriků.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU