Ceny nemovitostí začínají ve světě pomalu stoupat

21.09.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny nemovitostí ve světě vlivem hospodářské krize klesaly, v některých lokalitách o desítky procent. Trh s bydlením se výrazně propadal. Dle nejnovějších údajů však již v některých zemích dochází k oživení trhu a růstu cen nemovitosti.

Přestože začíná docházet k růstu cen nemovitostí, nedosahují ještě v mnoha lokalitách ceny nemovitostí před propuknutím krize. Hned v sedmi sledovaných vyspělých zemích světa však rostly ceny nemovitostí dle zprávy společnosti Global Property Guide během celého letošního roku (Austrálie, Čína, Francie, Hongkong, Nový Zéland, Portugalsko a Švédsko). V dalších čtyřech zemích došlo k oživení ve druhém čtvrtletí, kdy došlo k nárůstu cen oproti předchozímu čtvrtletí (Indonésie, Izrael, Norsko a Švýcarsko). Investice do nemovitostí se tak v současné době jeví perspektivně (viz také článek Kde nákup nemovitosti nejvíce „nese“?) Rozhodující kritérium však vždy bude hrát poloha nemovitosti.


Nejvíce vzrostly ceny nemovitosti v Hongkongu

Ve druhém čtvrtletí letošního roku nejvíce v průměru vzrostly ceny nemovitostí v Hongkongu (po odečtení inflace o 8,09 % oproti předcházejícímu čtvrtletí). Hongkong má také největší ekonomickou svobodu (viz článek Největší ekonomická svoboda? Hongkong a Singapur!). Nejvíce naopak ceny nemovitosti klesly tradičně v Lotyšsku-Rize (o 26,75 %). V současné době jsou ceny nemovitostí v Rize nižší o 60 % než před rokem. Ceny nemovitosti v Lotyšsku tak kopírují špatné ekonomické výsledky. Lotyšská ekonomika se v současné době potýká s vysokou nezaměstnaností (přes 17 %), poklesem HDP, ale i s vysokými úrokovými sazbami (pro domácnosti se průměrná úroková míra pohybuje okolo 15 %).


Čínské intervence nastartovaly ekonomiku

Mezi země, kde začaly ceny nemovitostí po propadu v roce 2008 nejrychleji růst byla Čína. Pozitivně se na domácí ekonomice promítly vysoké vládní intervence. Čínský růst HDP je tak v současné době v mezinárodním srovnání ojedinělý (o 7,1 % v první polovině letošního roku). Trh nemovitosti samozřejmě kopíroval pozitivní ekonomické výsledky a rostl po celou dobu roku 2009.


Francie – růst po více než roce

První z vyspělých západoevropských zemích, kde došlo k oživení trhu s bydlení je Francie. Ve druhém čtvrtletí stouply reálné ceny nemovitosti v průměru o 3,31 %. K růstu cen ve Francii došlo po předcházejících pěti čtvrtletích propadu. Účinně se na trh s bydlením podepsaly státní dotace. Francie byla mezi prvními vyspělými zeměmi, které nedávno vystoupily z recese. K oživení trhu s bydlením se v nejbližší době očekává i v Německu, které taky dle posledních makroekonomických údajů vystoupilo z recese. Prozatím se tak však nestalo, stejně jako v Japonsku.


Kde ceny nemovitosti nejvíce klesly?

Zkušenosti s dvouciferným poklesem cen nemovitostí během roku mají realitní trhy např. v Bulharsku (o 24,99 %), Dánsku (o 12,53 %), Islandu (o 20,48 %), Japonsku, Jižní Africe (o 11,09 %), Lotyšsku (60,81 %), Singapuru (24,51 %), USA (o 13,96 %) či Velké Británii (o 13,66 %). Jedná se samozřejmě o průměrnou hodnotu, pokles cen nemovitostí v jednotlivých regionech se výrazně liší.


Ceny nemovitostí porostou

Z dlouhodobého hlediska se investice do nemovitosti výnosná (při výběru správné lokality). Ceny nemovitosti do propuknutí hospodářské krize neustále rostly. Po opadnutí krize se očekává stejný trend. Již na konci června byly dokonce ve 4 zemích po odečtení meziroční inflace ceny nemovitostí vyšší než v červnu 2008. V Izraeli o 8,4 %, ve Švýcarsku o 4,9 %, v Číně (Šanghaji) o 2 % a Lucembursku o 0,4 %. V ostatních zemích jsou ceny nemovitosti oproti loňským cenám podstatně nižší, ekonomické oživení tak bude v těchto zemích doprovázet zvýšení cen nemovitostí.


Nárůst/pokles cen nemovitosti ve světě (ve 2. čtvrtletí 2009 oproti 1. čtvrtletí 2009)

Země Nárůst/pokles cen nemovitostí (ve 2. čtvrtletí oproti 1. čtvrtletí)
Hongkong 8,09
Norsko 4,34
Austrálie 3,73
Francie 3,31
Švédsko 3,16
Nový Zéland 2,21
Čína - Šanghaj 2,09
Izrael 1,02
Portugalsko 1,01
Indonésie 0,71
Lucembursko 0,37
Švýcarsko 0,09
Filipíny -0,88
USA -1,74
Německo -1,75
Kanada -2,09
Velká Británie -2,21
Irsko -2,91
Nizozemí -3,31
Singapur -3,51
Dánsko -3,6
JAR -3,88
Island -6,13
Thajsko -6,91
Japonsko -7,98
Bulharsko -9,95
Lotyšsko -26,75

Pramen: The Global Property Guide

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU