Už v pondělí začne historicky první Týden sociálních služeb

02.10.2009 | , MPSV
Tiskové zprávy


715 zapojených organizací, 1. Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb, desítky doprovodných akcí v celé České republice.

Tak bude vypadat Týden sociálních služeb, který začne v pondělí 5. října 2009. Dosud unikátní akci organizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Během speciálního týdne se pracoviště sociálních služeb otevřou pro veřejnost, stane se tak ve středu 7. října 2009. O den později, tj. 8. října 2009, přislíbili účast na dvoudenním Výročním kongresu poskytovatelů sociálních služeb, který se koná v Táboře, ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, veřejný ochránce práv Otakar Motejl, místopředseda Legislativní rady vlády František Korbel či náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská. Kongres bude mít mezinárodní charakter, chybět nemají ani prezidenti slovenské, rakouské a slovinské Asociace.

Řada akcí se uskuteční například na Vysočině. Hlavní společný projekt pořádá přímo kraj Vysočina ve svém sídle. Jmenuje se „Srdce na dlani VI“ a během něj se v areálu krajského úřadu budou konat hudební a divadelní vystoupení, prezentace různých států světa a výstavy, které připravili obyvatelé a zaměstnanci krajských domovů. Při této akci s podtitulem „Plavba kolem světa se Srdcem nad dlani VI“ se v úterý 6. října 2009 setkají klienti zařízení sociální péče kraje Vysočina. Vystoupí pro ně taneční skupina Berušky z Polničky a pěvecký a taneční soubor Huculyk z Vilšanského dětského domova na Zakarpatské Ukrajině. Během týdne nebudou chybět ani kulturní vystoupení samotných klientů, ochutnávka krajových specialit nebo promítání filmu „Malý princ“, který natočili lidé z Ústavu sociální péče Těchobuz. Kromě toho se v Domově důchodců v Třebíči bude moci veřejnost seznámit s ukázkou pletení košíků a muzikoterapií, v Ústavu sociální péče Jinošov a Křižanov se zase otevřou dílny. Výstavou fotografií a prací uživatelů Ústavu sociální péče v Lidmami se pochlubí v kině v Kamenici nad Lipou a v Ústavu sociální péče Věž spojí den otevřených dveří s filmovou prezentací ústavu, kdy se v každou sudou hodinu uskuteční kulturní vystoupení klientů. Personál daného ÚSP bude během akce provádět drobné ošetřovatelské výkony směrem k veřejnosti, jako třeba měření tlaku, glykemie aj. Pozadu nezůstanou ani další krajská, nestátní nezisková nebo obecní zařízení.

Na programu je i celá řada akcí v ostatních krajích, víc např. v předchozích zprávách:

  • http://www.mpsv.cz/files/clanky/7602/24092009.pdf
  • http://www.mpsv.cz/files/clanky/7555/25082009.pdf
  • http://www.mpsv.cz/files/clanky/7514/tz_120809.pdf

Týden sociálních služeb podpořilo 19 partnerů - kraje, města, Česká unie neslyšících nebo Asociace občanských poraden. Mediálními partnery projektu je Český rozhlas, odborný měsíčník Sociální služby, resortní noviny MPSV Práce a sociální politika a odborný časopis Sociální péče. Detailní informace najdete na www.tyden-socialnich-sluzeb.cz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy