MPSV vypsalo výzvu směřující do sociálně vyloučených romských lokalit

21.10.2009 | , MPSV
Tiskové zprávy


Celkem 557,7 milionů Kč. To je částka z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) a státního rozpočtu ČR určená na projekty směřující do romských lokalit v rámci výzvy vyhlášené 30. září 2009.

Výzva se jmenuje „Investiční podpora vybraných sociálních služeb a činností pro příslušníky sociálně vyloučených romských lokalit/komunit“, vyhlásilo ji Ministerstvo práce a sociálních věcí a využít ji mohou obce, svazky obcí a nestátní neziskové organizace.

Jedná se o 3. výzvu vyhlášenou v rámci Integrovaného operačního programu, oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace zaměřenou na aktivitu b). Tou je investiční podpora při zajištění dostupnosti takových služeb, které umožní návrat příslušníků nejvíce ohrožených sociálně vyloučených romských lokalit zpět na trh práce a do společnosti.

Peníze jsou určeny na investice do sociálních služeb (například na odborné sociální poradenství, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, terénní programy, krizovou pomoc, kontaktní centra, či tzv. domy na půli cesty) a na investice do komunitních center a dalších činností v sociálně vyloučených romských lokalitách, například volnočasové, vzdělávací nebo sportovní aktivity. Na jeden projekt je možné získat minimálně 500 000 Kč, maximálně pak 20 000 000 Kč. Podpora může být až do výše 100 % způsobilých výdajů s tím, že 85 % prostředků půjde z ERDF, zbývajících 15 % pak ze státního rozpočtu České republiky.

S projekty se mohou přihlašovat výše uvedené subjekty mimo region hlavního města Prahy, a to až do 30. června 2013. Seznam sociálně vyloučených romských lokalit, na které může být projekt zaměřen, je součástí vyhlášené výzvy (Příručka pro žadatele a pro příjemce). Bude průběžně aktualizován na základě analýz a výsledků činnosti Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách. Tak, aby výzva reagovala na objektivizované a aktuální potřeby dané lokality.

Podrobnosti k výzvě včetně Příručky pro žadatele a příjemce lze nalézt na webu Ministerstva práce a sociálních věcí na adrese www.mpsv.cz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy