Akcie rostou, ale co ekonomika?

26.10.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vazba mezi akciemi a ekonomikou není moc jasná a nikdy ani nebyla. Jsou známy případy, kdy prudkému ekonomickému oživení předcházely malé růsty akcií, a naopak.

Akcie lámou historické rekordy. Tak rychlé pokrizové oživení od 30. let ještě nikdy nepředvedly. Po prudkých růstech akcií přišlo v minulosti i velmi rychlé ekonomické zotavení. Proč to současné má být slabé, když akcie rostou jako nikdy předtím? Mýlí se investoři nebo ekonomové?


Nezaměstnanost předznamenává pomalejší zotavení


V minulosti často platilo, čím hlubší recese, tím větší oživení. Propad amerického HDP i současný růst akcií připomíná první polovinu 80. let, přitom nikdo nevěří, že by ekonomika mohla růst stejně rychle. Očekává se velmi mírné tempo, jako po nějaké krátké a mělké recesi, než po největší krizi od Druhé světové války. Tento horší výhled je přizpůsoben hlavně očekávanému vývoji nezaměstnanosti. Stále se nevěří, že náprava na trhu práce přijde rychle, ale spíš až v druhé polovině příštího roku. To je bohužel dost pozdě na velké pokrizové oživení.

V minulosti byla podmínka robustního ekonomického růstu svázána s poklesem nezaměstnanosti bezprostředně nebo maximálně pár měsíců po dosažení ekonomického dna. Jestliže se potvrdí, že americká ekonomika našla svoje dno v polovině tohoto roku a že se nezaměstnanost začne snižovat skutečně až o rok později, předpoklady pomalého růstu dávají smysl. Tohle ale přece investoři vědí.


Vazba mezi ekonomikou a akciemi?


Jak je potom možné, že se na akciích neprojevil strach z rostoucí nezaměstnanosti a pomalého růstu ekonomiky? Když začátkem září vyšlo najevo, že je americká nezaměstnanost o hodně vyšší, než se čekalo, akcie nepochopitelně zrychlily svůj růst. Podle závěru jedné starší vědecké práce by byla taková reakce normální, ale pouze při expanzi ekonomiky s očekávaným poklesem sazeb. Jenže snižovat sazby z nuly již nejde. Vazba mezi akciemi a ekonomikou proto není moc jasná a nikdy ani nebyla. Jsou známy případy, kdy prudkému ekonomickému oživení předcházely malé růsty akcií, a naopak.


Je zbytečné kroutit nad akciemi hlavou


Současné akciové rekordy tedy nevěstí ekonomický zázrak, ani je nelze zpochybňovat. Přišly s lepšími hospodářskými výsledky firem, několika makroekonomickými údaji a rostoucí důvěrou podnikatelů a spotřebitelů. Po masivních monetárních a fiskálních stimulech, o jejichž účincích se pochybovalo a stále pochybuje. Navíc po značných poklesech, kdy větší růsty bývají obvyklé. Někdo za tím může spatřovat předzvěst vysoké inflace, ale to nepotvrzují současné výnosy dluhopisů ani historické zkušenosti. Je zbytečné kroutit nad akciemi hlavou. Proti jiným minulým krizím sice mimořádně rychle vzrostly, ale mimo ně předvedly do korekce několikrát i větší růsty, a to i v dobách rostoucí nezaměstnanosti a pomalého startu ekonomiky.

Autor je analytik trhu a produktů Pioneer Investments ČR

Autor článku

Roman Dvořák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU