Zájmem MPSV je, aby lidé dávky nemocenského pojištění dostávali včas

05.11.2009 | , MPSV
Tiskové zprávy


Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) společně s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) věnuje mimořádnou pozornost provádění nemocenského pojištění, které se od 1. ledna 2009 řídí zcela novým zákonem měnícím pravidla platná od roku 1956.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka k tomu říká: „Osobně jsem navštívil několik pracovišť ČSSZ, abych se na vlastní oči přesvědčil, jaká je situace. Ústřední ředitelka České správy mě informovala, že se v současné době většina z téměř 250 000 měsíčně zpracovávaných dávek nemocenského pojištění vyplácí do deseti dnů. Situací se budu zabývat i nadále, je nezbytné, aby lidé dostávali včas, na co mají nárok.“

Všechny okresní správy sociálního zabezpečení v České republice vyplácí dávky nemocenského pojištění v řádných 30denních termínech po obdržení kompletních podkladů pro vyplacení dávky. Jedinou výjimkou je územní pracoviště v Praze 8. V tomto případě doporučujeme klientům, aby se obrátili se stížností na ústředí České správy sociálního zabezpečení, které jim pomůže situaci okamžitě vyřešit,“ uvádí ústřední ředitelka České správy sociálního zabezpečení Božena Michálková.

V současné době se žádosti o dávky nemocenského pojištění zpracovávají tak, aby k výplatě došlo do jednoho měsíce ode dne, kdy se potřebné a kompletní doklady pošlou na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). V případě chybného vyplnění podkladu se žádost vrací pojištěnci k doplnění. Pokud je nesprávnost na straně zaměstnavatele, komunikuje OSSZ se zaměstnavatelem. OSSZ kontroluje správnost dokladů v okamžiku, kdy zpracovává konkrétní žádost. Pokud došetřuje neúplné podklady, zastaví se 30denní lhůta pro vyřízení žádosti. Na začátku letošního roku bylo až 60 % podkladů, které pracoviště ČSSZ dostávala od zaměstnavatelů, lékařů či pojištěnců, neúplných, nyní se jedná o cca 2 % z celkového počtu žádostí. Déle vše může trvat také v případě, že vznikne podezření na zneužívání dávek nemocenského pojištění.

Nový zákon o nemocenském pojištění, účinný od 1. ledna 2009, mimo jiné znamenal, že pracoviště ČSSZ začala nově vyřizovat nemocenské pojištění také pro velké organizace, tj. s více než 25 zaměstnanci. Dříve měla na starosti nemocenské pojištění jen malých organizací do 25 zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Změna se výrazně projevila zejména v Praze, kde je nejvíc velkých zaměstnavatelů, sídel firem a jejich centrál z celé České republiky. Na územním pracovišti správy sociálního zabezpečení v Praze 8, Trojské ulici došlo k enormnímu nárůstu vyplácených dávek, což v situaci dlouhodobé personální vytíženosti způsobilo prodloužení lhůty výplaty dávek.

ČSSZ přijala organizační i personální opatření, posílila počet stávajících pracovníků územního pracoviště v Praze 8 o 50 lidí. Po stabilizaci a plném zapracování nových posil budou i zde vypláceny všechny dávky nemocenského v zákonných lhůtách.

Případnému zpoždění výplaty dávky nemocenského pojištění mohou lidé také sami předejít tím, že budou věnovat pozornost správnému vyplnění žádostí a ostatních potřebných dokladů. Žádost o dávku, ať se jedná o nemocenské, peněžitou pomoc v mateřství, ošetřovné či vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, musí být na předepsaném tiskopise a podepsaná pojištěncem. Rovněž je třeba uvést způsob výplaty a správné číslo účtu, na který se má dávka poslat. Ke každé žádosti musí zaměstnavatel vyplnit a připojit „Přílohu k žádosti o dávku nemocenského pojištění“.

Stejně tak by lidé měli požadovat po zaměstnavateli, aby předával žádosti a Přílohu k žádosti na příslušnou OSSZ neprodleně, a ne až po ukončení účetní uzávěrky kalendářního měsíce. Jakékoli další přešetřování případu, popř. posílání dokladů k doplnění zpět pojištěnci nebo zaměstnavateli zbytečně prodlužuje lhůtu pro vyřízení žádosti o dávku.

Nemocenské a ošetřovné se vyplácí až po doložení příslušného dokladu, který stvrzuje, že dočasná pracovní neschopnost nebo potřeba ošetřování trvala po určitou dobu. Těmito doklady jsou Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti, Potvrzení o trvání potřeby ošetřování (péče), Ukončení dočasné pracovní neschopnosti nebo Ukončení potřeby ošetřování /péče. Pojištěnec je předává prostřednictvím zaměstnavatele, který má povinnost je v některých případech doplnit a neprodleně předat příslušné OSSZ.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy