Co týden dal?

13.11.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bohemia Sekt chce prodat během letošního prosince tři až čtyři miliony lahví. Pokud český průmysl nabere stejný směr jako německý, možná se to podaří. Ale zatím jen klesá.

Posledních 7 dní ve světě

  • Tempo meziměsíčního růstu průmyslové výroby v Německu v září zrychlilo na 2,7 procenta ze srpnových 1,8 procenta. Oznámilo to německé ministerstvo hospodářství. Analytici přitom počítali se zpomalením růstu na rovné procento.
  • Země eurozóny by měly začít uvažovat o zvýšení odchodu věku do důchodu a měly by snížit závislost obyvatel na sociálních dávkách. Shodli se na tom ministři financí eurozóny, informovala novináře španělská ministryně financí Elena Salgadová. Šéfové státních pokladen vyjmenovali celkem pět opatření, které jsou podle nich pro řešení současné situace, kdy státy trápí v hospodářské krize vysoká nezaměstnanost, vhodné.
  • Česko bude muset snížit schodek rozpočtu pod tři procenta HDP do roku 2013. Termín české vládě ve středu stanoví Evropská komise. Pokud by Praha stanovený termín nesplnila, mohou jí teoreticky hrozit od EU sankce. Mezi ně patří především zastavení dotací na výstavbu infrastruktury.
  • Evropská unie se na jednání ministrů financí shodla na radikálním zvýšení minimální spotřební daně na cigarety. Od roku 2014 by měla být zvýšena ze současných 64 eur na 90 eur (zhruba 2300 Kč) na 1000 cigaret a její výše by neměla být nižší než 57 procent průměrné prodejní ceny krabičky cigaret. V Česku by měl být nárůst cen asi jen mírný. Státy EU se už na nových pravidlech dohodly i s Evropským parlamentem, éře levného tabáku pro výrobu cigaret tak zřejmě definitivně zvoní hrana.
  • Hluboká recese v Británii zvýšila krádeže v obchodech na rekordní úroveň. Hodnota ukradeného zboží v britských obchodech vzrostla za rok do června o 20 procent na 4,88 miliardy liber (138 miliard Kč). Británie tak předstihla početnější Německo a je na prvním místě v Evropě a třetí na světě za USA a Japonskem.
  • Propad letecké dopravy už narazil na dno a v první polovině příštího roku by celý sektor měl pozvolna začít růst. Uvedla to asociace evropských letišť ACI Europe. Dopady hospodářské krize byly podle ní nicméně drtivé a propad byl zdaleka nejhorší v historii. V roce 2009 celkem 82 procent letišť zaznamenalo propad letecké dopravy a aerolinky přišly o zhruba 105 milionů pasažérů.
  • Přes náznaky, že oživování hospodářského růstu ve světě sílí, nemají miliony lidí propuštěných za nejhorší hospodářské recese za 70 let dobré vyhlídky; nezaměstnanost v největších světových ekonomikách roste. V USA, které zveřejní oficiální statistiky za říjen dnes, se očekává nárůst nezaměstnanosti na 9,9 procenta po 26letém maximu 9,8 procenta za září.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Stavební spoření bez poplatku!

Modrá pyramida nabízí novým klientům sjednání smlouvy o stavebním spoření do 31.12.2009 ZDARMA. Tedy v případě, že nová smlouva bude sjednána s cílovou částkou 200 000 Kč a do 31.12.2009 bude na smlouvu vložena částka alespoň 20 000 Kč. Pokud bude cílová částka sjednána pouze ve výši 100 000 Kč a do konce roku bude na smlouvu připsáno alespoň 10 000 Kč, opět nemusíte platit poplatek za uzavření smlouvy. Novým klientem se rozumí ten, kdo nemá u Modré pyramidy uzavřenou žádnou čistě spořící smlouvu. Tak neváhejte a uzavírejte smlouvy ZDARMA, od Finance.cz k nim navíc za on-line sjednání získáte prémii 600 Kč.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. Ve stejném období před rokem byl podíl lidí bez práce 5,2 procenta. Úřady práce ke konci října evidovaly 498.760 nezaměstnaných, což je o 2052 méně než v září. Meziročně ale jejich počet vzrostl o 187.055 lidí.
  • Spotřebitelské ceny v říjnu dosáhly dna. Již v listopadu by měly ceny opět růst kvůli kvůli nízkému základu z předchozího roku. Na počátku roku 2020 by se pak mohla inflace pohybovat kolem jednoho procenta, odhadují ekonomové. Spotřebitelské ceny se v říjnu meziročně snížily o 0,2 procenta, což je první meziroční pokles od srpna 2003. Pokles byl ovlivněn zejména propadem cen potravin a nealkoholických nápojů.
  • Leasing movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace za tři čtvrtletí meziročně klesl o více než polovinu na 30,94 miliardy korun. Za stejné období loni členové vykázali objem leasingu přes 70 miliard Kč. Členové asociace dále poskytli 809.451 smluv o spotřebitelských úvěrech v objemu 30,7 miliardy korun, zatímco před rokem to bylo za 40,9 miliarda korun.
  • Snížit schodek rozpočtu České republiky pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2013 bude podle ministerstva financí jen obtížně splnitelné. Novinářům to po jednání ministrů financí EU v Bruselu řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. 
  • Pokles průmyslové produkce se v září prohloubil. Průmyslová výroba meziročně klesla o 11,9 procenta po poklesu o 8,4 procenta v srpnu. Stavební produkce ve stálých cenách meziročně vzrostla o 3,6 procenta; v srpnu byla vyšší o 0,6 procenta. Za zářijovým meziročním poklesem průmyslu je zejména výroba strojů a zařízení a kovoprůmysl. Dařilo se naopak potravinářskému průmyslu, těžebnímu průmyslu a farmaceutickému průmyslu. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 9,7 procenta.
  • Výkon české ekonomiky se v letošním třetím čtvrtletí meziročně snížil o 4,1 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí hrubý domácí produkt naopak vzrostl o 0,8 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje HDP, který zveřejnil Český statistický úřad. Výkonnost ekonomiky, měřená objemem vytvořeného HDP, tak nyní odpovídá úrovni z prvního čtvrtletí roku 2007.
  • Největší český výrobce vína, Bohemia Sekt, chce letos prodat 11 milionů lahví sektů, stejně jako v roce 2008, ale o 500.000 méně něž předloni. Rozhodne ale tradičně prosinec, kdy firma plánuje prodat tři až čtyři miliony lahví, z nichž přes 90 procent "odšpuntují" Češi na Silvestra.
  • Češi letos s nákupem většiny vánočních dárků počkají až na slevy mezi svátky a povánoční výprodeje, aby dárky pro své blízké pořídili za co nejvýhodnější ceny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte, podle kterého necelá třetina Čechů letos kvůli hospodářské krizi plánuje utratit za vánoční dárky méně peněz než loni, polovina počítá se stejnými výdaji a více peněz si na letošní Vánoce hodlá vyčlenit 21 procent lidí.
  • Bankovní i nebankovní poskytovatelé úvěrů neposkytují dostatek informací, podle nichž by bylo možné snadno srovnat výhodnost spotřebitelských úvěrů. V testu, který uskutečnil v září časopis Test, nebyly některé společnosti schopny na konkrétní dotaz uvést úrokovou míru nebo roční procentní sazbu nákladů (RPSN). Všechny požadované informace poskytly ČSOB, mBank a Volksbank CZ.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Díky krizovým opatřením a legislativním změnám v souvislosti se státním rozpočtem se může změnit čistá mzda v roce 2010. Vypočítejte si, jakou čistou mzdu můžete v příštím roce čekat.
  • Třetí čtvrtletí 2009 máme snad úspěšně za sebou, a Vy se tak můžete seznámit se vším podstatným, s novými zákony a novelami, ekonomickými daty a dalšími novinkami.

 

Fintriky

Prezident po dlouhém čekání podepsal Lisabonskou smlouvu. Hlavním důvodem bylo přistoupení EU na prezidentův požadavek na výjimku z Listiny práv EU. Přečtěte si, co vše Lisabonské smlouvě předcházelo, a co všechno tato smlouva změní.


Anketa

Doba do Vánoc se začala počítat na týdny. Týdny, ve kterých narostou finanční náklady, jimž budou mnozí čelit pomocí nějakého úvěru. Vzali byste si někdy kvůli vánočním dárkům půjčku?

  • Ano, tento rok se na to chystám -  3 %
  • Ne, kvůli Vánocům bych se nikdy nezadlužil/la -  95 %
  • Na Vánoce si půjčuji pravidelně -  2 % 

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU