Průzkum: Ze zemí EU se nejvíce krade v českých obchodech

18.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - V českých obchodech se letos kradlo nejvíce z 21 sledovanými zemí EU. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila britská společnost Centre for Retail Research. V českých obchodech bylo v době vrcholící krize ukradeno nebo se ztratilo více zboží než v předchozích letech a hodnota ztrát obchodníků meziročně vzrostla o 6,5 procenta na 510 milionů dolarů (zhruba 8,7 miliardy Kč).

Ztráty, které vznikly kvůli kriminalitě zákazníků a zaměstnanců či vlastními chybami, se v Česku na obratu obchodníků letos podílejí 1,47 procenta, zatímco loni činily 1,38 procenta. V ČR byl tento ukazatel nejvyšší z 21 zemí EU, které jsou do průzkumu zařazeny a v nichž se průměrný podíl ztrát na tržbách obchodníků letos zvýšil z 1,27 procenta na 1,33 procenta. Celkem průzkum sledoval 21 zemí EU a Turecko.

"Bohužel musím potvrdit růstový trend počtu krádeží v našich prodejnách. Zaznamenáváme více krádeží ze strany zákazníků a počet zadržených pachatelů letos narostl o 60 procent," řekl ČTK mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Libor Kytýr. Stejným tempem se zvýšila hodnota zboží zadrženého při krádežích v prodejnách Albert. "Nejvíce se krade drobná elektronika, alkohol a cukrovinky," podotkl Kytýr.

Vysoký podíl ztrát na obratu obchodníků z členských zemí EU vykázaly letos také Slovensko a Maďarsko, kde shodně činil 1,45 procenta. V evropském měřítku byl tento ukazatel nejvyšší v Turecku (1,67 procenta). Nejlépe v průzkumu dopadlo Rakousko a Švýcarsko, kde obchodníci kvůli krádežím a ztrátám přišli o zhruba jedno procento obratu.

Celkové ztráty obchodníků ve 22 sledovaných zemích Evropy letos meziročně vzrostly o 4,7 procenta na 44 miliard dolarů (bezmála 750 miliard korun). Drobné krádeže tvoří necelou polovinu ztrát obchodníků, neloajální zaměstnanci mají na svědomí přibližně třetinu a vlastní chyby obchodníků 16 procent ztrát. Na podvody a krádeže ze strany dodavatelů či prodavačů připadá 5,6 procenta ztrát.

Obchodníci proto zpřísňují bezpečnostní opatření, by zabránili rostoucímu počtu krádeží. "Upravili jsme systém ochrany našich prodejen, díky kterému se nám daří odhalit větší počet krádeží," uvedl bez dalších podrobností Kytýr.

Nejvíce se v obchodech podle průzkumu agentury Centre for Retail Research ztrácí alkohol, kosmetika, menší elektronika, značkové oděvy, DVD, počítačové hry a sladkosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK