Jak na tom byla ekonomika v říjnu?

25.11.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Inflace je v současnosti na dně a v následujících měsících se pravděpodobně opět vrátí do kladných hodnot. Více v pravidelném souhrnu ze světa ekonomiky…

Téma týdne: Říjen ve světě financí


Každý měsíc vám přinášíme souhrn dění ze světa ekonomiky a kapitálových trhů v podobě pravidelných měsíčních komentářů. Přečtěte si tentokrát jak se vyvíjela tuzemská ekonomika v říjnu.


Ceny a inflace jdou dolů, ale jak to bude dál?


Hladina spotřebitelských cen klesla v říjnu proti září o 0,2 %. Tento pokles způsobilo zejména snížení cen v oddílech doprava a bydlení. Meziročně klesly spotřebitelské ceny také o 0,2 %, přičemž meziroční pokles cenové hladiny nastal naposledy v srpnu 2003. Podle ekonomů již ceny našly své dno a v příštích měsících by se měly opět vrátit k růstu.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen o 0,2 % ovlivnilo především snížení cen pohonných hmot o 2,6 % a cen zemního plynu o 2,8 %. V meziročním srovnání klesly spotřebitelské ceny v říjnu 2009 proti říjnu 2008 o 0,2 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zpomalení cenového růstu v oddíle bydlení (který doposud stačil kompenzovat poklesy cen v jiných oddílech spotřebního koše) v důsledku snížení cen zemního plynu o 11,6 %.

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad


Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 1,6 %, což je o 0,5 procentního bodu méně než v září 2009.


Klesá nezaměstnanost?


Říjnová míra nezaměstnanosti poté, co několik měsíců v řadě rostla, nenavázala na předchozí trend a meziměsíčně klesla o 0,1 % na 8,5 %. Pokud jde o meziroční srovnání, pak nezaměstnanost za říjen 2008 činila 5,2 %. Úřady práce ke konci října evidovaly o 2 052 méně nezaměstnaných ve srovnání s měsícem září, tedy celkem 498 760 nezaměstnaných. Počet nezaměstnaných avšak meziročně vzrostl o 187 055 osob.

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí


Podle odborníků ale za meziměsíčním poklesem stojí sezónní vlivy, které celou skutečnost zkreslují. Pokud je vezmeme v úvahu, tak celá situace vyznívá negativně. Navíc do konce roku by se míra nezaměstnanosti mohla překlenout přes 9 %.


Ceny pohonných hmot rostou


Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic zdražovaly především v druhé polovině uplynulého měsíce, přičemž v posledním říjnovém týdnu zdražily o více než třicetník. Konkrétně podle údajů z 2. 11. nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 35 haléřů na průměrných 28,05 koruny za litr, cena nafty se zvýšila o 37 haléřů na průměrných 26,48 koruny za litr.

Nejdražší benzin byl koncem předcházejícího měsíce v hlavním městě, kde se prodával v průměru za 28,59 koruny za litr. O 16 haléřů levnější než v Praze byl litr benzinu v Jihomoravském kraji s cenou 28, 43 Kč/l. Třetí nejdražší benzin tankovali v neděli řidiči ve Zlínském kraji, kde litr stál 28,41 Kč/l. Nejlacinější byl Natural v Královéhradeckém kraji, kde za týden zlevnil o 30 haléřů na 27,17 koruny za litr. O téměř 40 haléřů dražší byl litr v druhém nejlacinějším Olomouckém kraji.

Nafta byla ke konci října průměrně nejdražší v Jihomoravském kraji. Zdražila o půl koruny na 27,01 koruny za litr. S odstupem tří haléřů následuje hlavní město. Třetí nejvyšší cenu za naftu zaplatili zákazníci čerpacích stanic v Plzeňském kraji (26,81 Kč/l). Nejméně (26,10 koruny) stál v neděli litr nafty v Olomouckém kraji. Jen o dva haléře dražší byl v Karlovarském kraji, který se řadí mezi dlouhodobě nejlevnější region.

 

Ceny pohonných hmot

Zdroj: CCS

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU