Lékaři mohou mimořádně rozhodnout zpětně o vzniku dočasné pracovní neschopnosti

27.11.2009 | , ČSSZ
Tiskové zprávy


Při respiračních obtížích není potřeba z důvodu vystavení rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (tzv. neschopenky) okamžitě navštěvovat ošetřujícího lékaře, ale pouze ho v tomto případě kontaktovat telefonicky.

K ošetřujícímu lékaři je ale nutné se dostavit pro vystavení rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti po odeznění nejhorších příznaků takového onemocnění, nejpozději do 5 kalendářních dnů.

Tento postup platí pro dočasné pracovní neschopnosti vystavené po dobu platnosti mimořádných opatření vyhlášených hlavním hygienikem ČR v souvislosti s epidemií chřipkových onemocnění. Mimořádná opatření platí od 25. 11. 2009 v krajích Moravskoslezském, Zlínském a Karlovarském.

Česká správa sociálního zabezpečení v návaznosti na tato opatření umožňuje ošetřujícím lékařům v uvedených krajích rozhodovat o vzniku dočasné pracovní neschopnosti z důvodu chřipky a onemocnění s obdobnými příznaky zpětně za dobu až 5 kalendářních dnů.

Předchozí písemný souhlas okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) požadovaný pro případy zpětného uznání dočasné pracovní neschopnosti (podle § 57 odst. 3 zákona č. 187/2009 Sb., o nemocenském pojištění), nebude ČSSZ v těchto případech sdělovat ošetřujícím lékařům jednotlivě. Informaci o tomto postupu OSSZ zveřejní na svých úředních deskách a souhlas tím bude považován za udělený.

Ošetřující lékař může zároveň podle platné právní úpravy ukončit pracovní neschopnost až 3 kalendářní dny dopředu, proto při obvyklém průběhu onemocnění bude možné obdržet při jedné návštěvě u lékaře rozhodnutí o vzniku i ukončení pracovní neschopnosti současně.

Při rozhodování o dočasné pracovní neschopnosti zpětně za delší období než 5 kalendářních dnů je třeba i nadále žádat v jednotlivých případech příslušnou OSSZ o udělení předchozího písemného souhlasu.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy