Supermarkety Billa loni zdvojnásobily tržby na 17,4 mld. Kč

27.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Společnost Billa, která v ČR provozuje síť stejnojmenných supermarketů, loni zdvojnásobila tržby na rekordních 17,4 miliardy korun. Výrazně vyšší tržby souvisejí zejména s převzetím obchodů Delvita a Plus, díky kterému se loni počet supermarketů Billa zvýšil na 173 z 83 na konci roku 2007. Billa loni zvýšila i svůj čistý zisk, a to na 115,6 milionu korun z 86,5 milionu o rok dříve. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Billy.

Billa na přelomu let 2007 a 2008 převzala 97 prodejen obchodního řetězce Delvita, který se kvůli ztrátám rozhodl odejít z Česka. "U 70 z nich společnost provedla přeměnu na supermarkety Billa a 27 prodejen byla nucena zavřít z důvodu neuspokojivých výsledků," stojí ve výroční zprávě. Loni Billa zahrnula do své sítě i 13 původně diskontních prodejen společnosti Plus Discount, přičemž dalších 21 obchodů Plus získala letos.

Vedení společnosti Billa ve výroční zprávě za rok 2008 uvedlo, že letos a příští rok tento obchodní řetězec hodlá v Česku otevřít celkem deset nových supermarketů.

Supermarkety Billa patří společně s diskontními prodejnami Penny Market do německé obchodní skupiny REWE Group. Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků připadlo REWE Group s odhadovanými tržbami 38,5 miliardy korun páté místo. Skupina REWE se podle jejího vedení hodlá díky převzetí supermarketů Delvita a diskontů Plus vyšvihnout na druhou pozici.

Tržby deseti největších obchodních řetězců v Česku v roce 2008 podle předběžných odhadů společnosti Incoma Research a časopisu Moderní obchod vzrostly meziročně o 23,2 miliardy korun na rekordních 312,2 miliardy korun.

Nejvíce v roce 2008 utržily hypermarkety Kaufland a diskontní prodejny Lidl (54,5 miliardy korun), které patří do německé obchodní skupiny Schwarz. Druhá pozice připadla obchodnímu řetězci Tesco (47 miliard korun) a třetí skončila společnost Ahold (44 miliard korun), která provozuje supermarkety a hypermarkety Albert.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK