Nákup a zpětný odkup podílových listů je jednoduchý

01.11.2002 | , Finance.cz
FinTriky


Je obtížné koupit podílový list? Musím navštívit obchodníka s cennými papíry nebo mít účet ve středisku cenných papírů? Kde podílový list prodat? Na všechny otázky najdete odpovědi v následujícím článku….

Téma tohoto týdne: Co nabízejí investice do otevřených podílových fondů

Tento týden se v naší nové sekci Fintriky věnujeme podílovým fondům. V předchozích článcích jste se mohli dočíst o základním rozdělení fondů, o tom jak poplatky a daňová zvýhodnění ovlivňují konečný výnos a pak o jedinečné možnosti sledovat a jednoduše počítat výši své investice a možná nejdůležitější informaci o základních principech rozhodování mezi jednotlivými fondy a jak správně vybrat "ten správný". Dnes v posledním článku tohoto tématu se vás pokusíme přesvědčit o jednoduchosti nákupu a zpětném odkupu podílových listů (PL).

Jednoduše, rychle, efektivně
Uvažujeme situaci, že už jste si vybrali fond a všechny ostatní informace máte zjištěné. Nebudeme konkrétně hovořit o jednom fondu, situace může být někdy trošičku odlišná, obecně ale platí, že:

  1. K nákupu stačí navštívit prodejní místo fondu, nebo si pozvat investičního poradce
  2. Nutný je občanský průkaz a především:
  3. Účet ve středisku cenných papírů

To je vše. Opravdu je to jednoduché. Podílové listy tedy jednoduše nakoupíte na základě smlouvy o prodeji podílových listů. Smlouvu můžete uzavřít např. na pobočce banky, kde ihned složíte hotovost na přepážce a podílové listy vám budou připsány na Váš účet ve středisku cenných papírů. Cena (resp. počet) PL se určí podle aktuálního kurzu. Na účet Vám tak bude připsán určitý počet PL a ten Vám již zůstane.

A jak je to se zpětným odkupem?
Zde je situace obdobně snadná. Jestliže se rozhodnete část PL prodat, nebo potřebujete přesně danou hotovost (např. 100 000 na novou pračku) zajdete opět na pobočku banky kde požádáte o zpětný odkup přesného počtu PL nebo takového množství PL, aby jste obdrželi hotovost podle vašich požadavků.

Pokud jste rozhodnuti, fond máte vybraný, účet ve středisku cenných papírů založený, pak Vám nebrání nic v zahájení Vaší investiční strategie. Hodně štěstí!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FinTriky