Výbor nechce, aby se energetická koncepce schvalovala ve sněmovně

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Sněmovní hospodářský výbor dnes doporučil, aby státní energetickou koncepci i nadále schvalovala pouze vláda, a nikoli Poslanecká sněmovna. Výbor především hlasy poslanců ODS doporučil zamítnout sociálnědemokratickou novelu energetického zákona, která schvalovací pravomoc přesouvá z ministrů také na poslance.

Dnešní usnesení výboru ale nepředstavuje konečný verdikt. Návrhem novely se bude zabývat ještě ve druhém a třetím čtení sněmovna, a to pravděpodobně již na své nejbližší schůzi, která začne 26. ledna.

Zpravodaj výboru Jan Špika (ODS) návrh odmítl s tím, že je to zásah do ústavních principů dělby moci mezi moc výkonnou a zákonodárnou. Podpořil ho i Jan Husák (KDU-ČSL), který řekl, že koncepce je odborný materiál a je potřeba mu tento charakter zachovat.

Levice ve výboru návrh naopak hájila. Například podle Vlastimila Aubrechta (ČSSD) bývalá vláda Mirka Topolánka od roku 2006 schválenou energetickou koncepci stejně nedodržovala. Obavy svých kolegů z politizace schvalování tohoto dokumentu odmítl s tím, že i rozhodnutí vlády je politické.

ČSSD tento návrh předložila ve sněmovně již potřetí. Dvakrát předtím poslanci tento návrh odmítli. Sociální demokraté zastávají názor, že pokud koncepce bude daná zákonem, nebude podléhat politickým turbulencím po každých volbách. Toto opatření také podle nich pomůže lepší energetické bezpečnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK