Co týden dal?

15.01.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Slovensko bylo hlavním mediálním trhákem uplynulých dní - falešná eura, spory premiéra a dopravců či sněhová kalamita na česko-slovenských přechodech. Ale nejen Slovensko nás živilo zajímavými zprávami...

Posledních 7 dní ve světě

  • Na Slovensku v prvním roce platnosti jednotné evropské měny několikanásobně stoupl počet zadržených falešných eurových platidel. Zachyceno bylo loni 2093 padělaných bankovek v celkové hodnotě 157.145 eur (přes čtyři miliony Kč) a více než 800 mincí. Počet zadržených falešných bankovek loni oproti roku 2008 stoupl zhruba osminásobně. Mezi zachycenými falzifikáty papírových peněz bylo nejvíce bankovek s nominální hodnotou 50 eur.
  • Globální ekonomika nadále oživuje z hluboké recese, avšak pro přechod k udržitelnému růstu je zapotřebí konsolidovat těžce zadlužené veřejné finance řady průmyslových zemí. Shodli se na tom centrální bankéři nejvýznamnějších průmyslových a rozvojových zemí světa na dnešní schůzce v basilejském ústředí Banky pro mezinárodní platby (BIS). Největší ekonomiky světa - USA, Evropská unie a Japonsko - se vymanily z recese ve druhé polovině loňského roku.
  • Švédsko stále vidí určitou šanci na záchranu domácí automobilky Saab. Americká mateřská společnost General Motors však pokračuje v ukončování aktivit této ztrátové divize, protože ji doposud žádný ze zájemců o převzetí švédského podniku nepřesvědčil, aby svůj postoj změnila. V prodej doufá rovněž nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker, který minulý týden předložil zlepšenou nabídku na převzetí Saabu.
  • Čína překvapivě zvýšila požadavek na povinné minimální rezervy v bankách. De facto tím potvrdila, že zahajuje zpřísňování měnové politiky, aby zabránila přehřátí ekonomiky. Je to první takový krok od června 2008 a krátce po jeho oznámení zazněl z Evropské unie hlas, že kurz čínského jüanu se musí zvýšit, aby se zmírnila nerovnováha v mezinárodním obchodu.
  • Americká internetová společnost Google pohrozila, že kvůli cenzuře internetu by mohla odejít z Číny. K překvapivému oznámení firmu údajně vede útok na emailové účty čínských aktivistů za lidská práva, Googlu ale vadí i celkový přístup, jakým se čínské úřady k vyhledávání staví. Čína filtruje citlivá politická témata a nutí k tomu i samotné internetové firmy. Google se zaměřuje na vyhledávání internetových hesel. Ve většině zemí, kde působí, je největším vyhledávačem a patří mu značná část trhu, na největším světovém trhu vyhledávání ale neuspěl.
  • Růst spotřebitelských cen na Slovensku v prosinci poprvé od září 2008 zrychlil. Meziroční míra inflace stoupla na 0,5 procenta z listopadových 0,4 procenta. Průměrná meziroční inflace za celý loňský rok se dostala na historické minimum 1,6 procenta.
  • Pro Řecko bude letošní rok rokem intenzivních ekonomických reforem, slíbil premiér země Jorgos Papandreu v projevu ke 100 dnům socialistické vlády u moci. Dodal, že země nechce vystoupit z eurozóny, ani se neobrátí s prosbou o pomoc na Mezinárodní měnový fond. Slíbil, že fiskální reformy nepoškodí chudé. Razantní hospodářskou reformu chtějí po Řecku finanční trhy i evropské státy.
  • Americká komise pro vyšetřování finanční krize začala zpovídat šéfy největších bank z Wall Street, aby zjistila příčiny vzniku poslední hluboké krize a navrhla správná protiopatření. Šéfové předních amerických bank jako Goldman Sachs nebo JPMorgan Chase na prvním slyšení bránili politiku lukrativního odměňování zaměstnanců, připouštěli však nutnost regulačních změn.
  • Bankovní rada Evropské centrální banky podle všeobecného očekávání nechala základní úrokovou sazbu pro země eurozóny už osmý měsíc po sobě na rekordním minimu jednoho procenta. Nic příliš nového se nečeká ani na poli postupného rušení podpory bankovního systému. Do centra pozornosti by se tak zřejmě na následné tiskové konferenci šéfů banky mohly dostat současné finanční potíže Řecka.
  • Maloobchodní tržby v USA v prosinci meziměsíčně nečekaně klesly o 0,3 procenta. Spotřebitelé v hlavním nákupním období před Vánocemi utráceli méně za automobily a řadu dalšího zboží. Ve srovnání s prosincem 2008 však byly tržby vyšší o 5,4 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účty eMAX on-line!

Již máte sjednané stavební spoření a hledáte výhodný spořící účet? Nabízíme vám kombinaci dvou výhodných spořících účtů eMAX a eMAX PLUS od mBank. S eMAXem získáte úročení 1,3 %, platební kartu Visa Classic a kdykoliv přístup k uloženým prostředkům. eMAX PLUS nabízí úročení 2,1 % a 1x měsíčně bezplatný převod na jakýkoliv účet v ČR. Založení i vedení účtů je zdarma a nejsou stanoveny žádné limity na převod prostředků. Můžete si sjednat pouze jeden z těchto účtů nebo oba, jsou přece výhodné.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Nárůst počtu lidí bez práce v prosinci tradičně zrychlil kvůli útlumu sezonních prací a ukončování pracovní poměrů na dobu určitou. Největším problém českého trhu práce je nezaměstnanost absolventů škol a mladých lidí. V lednu podle nich nezaměstnanost dále poskočí vzhůru. Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla na 9,2 procenta z listopadových 8,6 procenta.
  • Prosincový nárůst inflace na jedno procento nemusí podle analytiků znamenat výrazný nárůst cen v dalších měsících. Ekonomové připouštějí pouze menší zvyšování cen, a to kvůli lednovému zvýšení nepřímých daní. Rychlému růstu cen totiž brání pouze pozvolné oživení ekonomiky. ČNB tak podle nich začne zvyšovat sazby až ve druhé půlce roku.
  • Schodek státního rozpočtu za loňský rok činil 192,4 miliardy korun. Ministerstvo financí tak zpřesnilo údaje z počátku ledna, kdy uvádělo deficit 192,2 miliardy korun. Schválený rozpočet počítal původně s deficitem 38,1 miliardy korun, ten byl poté na podzim upraven na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek peněz na výplatu důchodů.
  • Ekonomická ministerstva v novém roce snížila počet zaměstnanců dohromady o několik set, celkové mzdové náklady jim letos nejspíše klesnou o desítky milionů korun. Dle vládou schváleného úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty měly však být mzdové úspory ve státní správě výraznější. Levicovým poslancům se během prosincového hlasování o rozpočtu podařilo mimo jiné zabránit poklesů platů státních zaměstnanců.
  • Vítězem ankety Auto roku 2010 v ČR se stal automobil Škoda Yeti. V soutěži pořádané Svazem dovozců automobilů a Sdružením automobilového průmyslu o tom rozhodlo hlasování 23členné odborné poroty a veřejnosti.
  • Celkové maloobchodní tržby loni v listopadu bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,9 procenta. Pokles se tak proti říjnu prohloubil, v říjnu byly maloobchodní tržby meziročně o 4,7 procenta nižší. Listopadový pokles tržeb ovlivnil stejně jako v říjnu zejména propad prodeje motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny byly tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v listopadu meziročně nižší o 6,1 procenta a po očištění pouze o pracovní dny dokonce o 6,7 procenta.
  • České factoringové společnosti loni financovaly odkup pohledávek za 99,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 25 procent méně. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností. Důvodem poklesu je hlavně menší ekonomická aktivita způsobená krizí. Odborníci očekávali, že factoringové financování, alternativa k bankovním úvěrům, bude postiženo krizí ještě méně, neboť zpřísněná úvěrová politika bank pro něj uvolní na finančním trhu prostor.
  • Průmyslová výroba v Česku loni v listopadu meziročně klesla o 0,1 procenta po říjnovém poklesu o 7,2 procenta. Stavební produkce ve stálých cenách se meziročně zvýšila o 7,8 procenta, v říjnu byla vyšší o 0,1 procenta. K meziročnímu poklesu průmyslové produkce podle statistiků v listopadu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a výroba elektrických zařízení.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Brali byste nižší náhradu mzdy, ale hned od 1. dne?

Náhrady mzdy vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel, ale ve většině případů až od 4. dne. Souhlasíte s tím, aby se tato náhrada snížila, ale byla vyplácena hned od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • 1. únor je termín pro podání přiznání k silniční dani a dani z nemovitosti, jejich výpočet vám usnadní excelovské formuláře, nově také pro daň z nemovitosti.
  • Finance.cz vám také pomohou s vyplněním přiznání darovací daně, pro kterou byl v roce 2010 zveřejněn nový vzor. I tento formulář máme v Excelu.

 

Fintriky

Jaký bude vývoj základních makroekonomických ukazatelů v letošním roce, zajímá mnohé z nás, ale málokdo to dokáže odhadnout. Pokusili jsme se ve spolupráci s dalšími odborníky o výhled ekonomiky a úrokových sazeb.


Anketa

Myslíte si, že by měla policie tolerovat určitou hladinu alkoholu u řidičů?

  • V žádném případě ne -  40 %
  • Minimální hladina by se měla tolerovat -  29 %
  • Tolerance je nutná kvůli nepřesnosti měřících přístrojů -  31 % 

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU