Pražský akciový trh mírně posílil, PX na dalším 15měsíčním maximu

19.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Index PX pražské burzy se dnes po většinu dne pohyboval v červených číslech, nakonec ale mírně posílil na další patnáctiměsíční maximum. Za růstem indexu PX o 0,14 procenta na 1209,9 bodu stojí hlavně mírné zisky velkých emisí jako ČEZ nebo Komerční banka.

Oba tituly dnes obdržely nová doporučení, a to na nákup v případě energetického gigantu a na prodej v případě Komerční banky. "Ta si však z názoru ze strany analytiků bankovního domu Merill Lynch příliš nedělala a uzavírala s jednoprocentním ziskem na 3970 Kč," upozornil Josef Kohout z Patria Finance. Druhý bankovní zástupce, rakouská Erste Bank, se po většinu dne držela poblíž 790 Kč, v závěru obchodování však získaly převahu nákupní objednávky a titul uzavíral slabší o 0,13 procenta na 797 Kč, kde se podle Kohouta aktuálně rovněž obchoduje na primárním trhu ve Vídni.

Nejziskovější firmou v Praze dnes byla tabáková Philip Morris, která končila proti pondělku silnější o 1,19 procenta na 9998 Kč.

Naopak největší ztrátu ve výši 3,44 procenta utržila mediální CME, která tak zareagovala na zprávu, že se společnosti prozatím nedaří naplnit očekávání z výše příjmů plynoucích z reklamy. "Investoři se tak zřejmě začali obávat, že CME nesplní svůj odhad tržeb za celý rok 2009," poznamenal analytik Komerční banky Josef Němý.

Hlavní událostí pro globální trhy dnes podle Němého byly výsledky Citigroup. Americká banka oznámila ztrátu 33 centů na akcii, víceméně v souladu s odhady. Celková ztráta dosáhla 7,6 miliardy USD hlavně kvůli zaúčtování nákladů spojených se splácením vládní pomoci. "Americké akciové indexy přesto zatím posilují a udržují se na dohled svým letošním maximům," dodal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK