Co týden dal?

22.01.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco Evropu či přesněji eurozónu brzdí problémy řecké ekonomiky, USA a především pak Čína začínají projevovat znaky ekonomického oživení. Více v našem pravidelném týdením souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Google se loni zařadil mezi první technologické společnosti, jež se oklepaly z recese. Největší poskytovatel internetového vyhledávání ve čtvrtek večer oznámil nečekaně vysoký zisk, nicméně růst tržeb zaostal za některými nejoptimističtějšími očekáváními Wall Street.
  • Akciové burzy ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani se minulý týden staly rovnocennými dceřinými firmami holdingové společnosti CEESEG AG. Burzy budou napojeny na celosvětový obchodní systém XETRA. Pražská burza by se podle agentury APA měla na systém XETRA napojit v příštím roce.
  • Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na 10,7 procenta z 8,9 procenta v předchozím čtvrtletí. Za celý rok hrubý domácí produkt stoupl o 8,7 procenta a překonal tak očekávání vlády, která počítala za loňský rok s ekonomickým růstem 8,3 procenta.
  • Globální ekonomika se zvolna zotavuje z hluboké krize, s postupným odezníváním fiskálních stimulů se ale tempo hospodářského oživení v průběhu roku sníží. Ve svém novém výhledu světové ekonomiky na letošní rok to uvedla Světová banka. Varovala také, že rozvojové země pocítí nedostatek financování a obecně se budou potýkat s růstem nákladů na úvěry.
  • Náskok americké ekonomiky v produktivitě před Evropou se za loňské hospodářské recese výrazně zvýšil. Zatímco ve Spojených státech v roce 2009 produktivita práce díky pružnému propouštění zaměstnanců vzrostla o 2,5 procenta, v zemích eurozóny naopak o jedno procento klesla.
  • Třetí největší americká banka Citigroup ve čtvrtém čtvrtletí prodělala 7,6 miliardy dolarů (zhruba 138 miliard Kč). Výsledky byly zasaženy mimořádnými náklady souvisejícími se splácením vládní pomoci.
  • Meziroční inflace v Británii stoupla v prosinci na 2,9 procenta z listopadových 1,9 procenta a ocitla se nejvýše za devět měsíců. Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin, energií, tabáku a alkoholu, pak vzrostla na 2,8 procenta, což byl nejvyšší údaj od ledna 1997, kdy se tento údaj začal sledovat.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v prosinci zvýšila na nové téměř pětileté maximum 12,66 procenta z listopadové úrovně 12,4 procenta. Za celý loňský rok poznamenaný hospodářskou recesí a propadem ekonomiky podíl nezaměstnaných na počtu pracovních sil vzrostl o plnou polovinu z 8,4 procenta v prosinci 2008. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účty eMAX on-line!

Již máte sjednané stavební spoření a hledáte výhodný spořící účet? Nabízíme vám kombinaci dvou výhodných spořících účtů eMAX a eMAX PLUS od mBank. S eMAXem získáte úročení 1,3 %, platební kartu Visa Classic a kdykoliv přístup k uloženým prostředkům. eMAX PLUS nabízí úročení 2,1 % a 1x měsíčně bezplatný převod na jakýkoliv účet v ČR. Založení i vedení účtů je zdarma a nejsou stanoveny žádné limity na převod prostředků. Můžete si sjednat pouze jeden z těchto účtů nebo oba, jsou přece výhodné.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Tuzemské stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 66,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o více než 11 procent. Loni klesl rovněž zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek.
  • Ministr financí Eduard Janota tento týden v Bruselu varoval, že bez dalších zásadních reforem by se vnímání České republiky na finančních trzích mohlo výrazně zhoršit. Nereálné by prý bylo i přijetí eura kolem roku 2015.
  • Textilní a oděvní výrobci v ČR ještě před rokem zaměstnávali kolem 50.000 lidí, nyní je to asi 38.000 pracovníků. Propouštění masivně zasáhlo hlavně textilní průmysl, který platí za zdravější součást celého odvětví. V posledních letech jej však živila hlavně výroba technických textilií pro automobilový a stavební průmysl.
  • Ministerstvo financí zvažuje v letošním roce emisi dolarových dluhopisů v objemu jedné až dvou miliard dolarů (až zhruba 36 miliard Kč). Nové dluhopisy by sloužily ke krytí rostoucího rozpočtového deficitu. České dluhopisy denominované v amerických dolarech v současnosti na trhu nejsou.
  • Hypoteční banky loni v prosinci podle odhadů společnosti Fincentrum poskytly 3575 hypoték v celkovém objemu 5,953 miliardy korun. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla proti listopadu vlivem zaokrouhlování o jednu desetinu procentního bodu na 5,61 procenta.
  • Ministerstvo financí zvažuje možnost zvýšit daň z příjmu fyzických osob na 25 procent. V současnosti je jednotná sazba této daně 15 procent ze superhrubé mzdy, což je 23 procent z hrubé mzdy. Důvodem k tomuto kroku je rekordně hluboký deficit veřejných financí.
  • Česko má v Evropské unii vůbec nejméně obyvatel, kterým hrozí chudoba. Takovému riziku je vystaveno jen zhruba devět procent lidí, průměr EU je 17 procent. Druhé místo patří s 11 procenty Slovákům a Nizozemcům. Nejvíce jsou chudobou ohrožení obyvatelé Lotyšska, Rumunska a Bulharska, kde se bez prostředků může ocitnout více než pětina populace.
  • Česko loni z veřejných zdrojů utratilo za výstavbu meziročně o sedm procent méně. Hodnota veřejných stavebních zakázek se v roce 2009 meziročně snížila na 194,01 miliardy korun. Největší pokles o 16 procent na 97,5 miliardy korun vykázaly tendry na výstavbu dopravní infrastruktury.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Brali byste nižší náhradu mzdy, ale hned od 1. dne?

Náhrady mzdy vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel, ale ve většině případů až od 4. dne. Souhlasíte s tím, aby se tato náhrada snížila, ale byla vyplácena hned od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti.


Posledních 7 dní na našem serveru

 

Fintriky

Už přemýšlíte kam se vydáte letos v létě na dovolenou? Pro někoho je možná brzy, pro jiného nikoliv. V aktuální sérii fintriků s názvem “Dovolená v první minutě“ jste si proto mohli přečíst o úskalích ale především i o výhodách nákupu zájezdu v rámci nabídky first minute či obecně o cenách zájezdů a o trendech v nakupování dovolených.


Anketa

Někdo nechává přiznání k dani z příjmů na poslední chvíli, někdo ho podává už první týden v lednu. Kdy se letos chystáte podat přiznání?

  • Už jsem přiznání podal -  2 %
  • Během dvou měsíců -  49 %
  • Až koncem března -  24 % 
  • Toto přiznání nepodávám - 26 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU