Město Stříbro nabízí nájemníkům bytů i provozoven splátky a slevy

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stříbro (Tachovsko) 4. února (ČTK) - Osmitisícové město Stříbro, kde je největší nezaměstnanost v Plzeňském kraji, kolem 19 procent, poskytuje úlevy z nájmu místním živnostníkům a splátkové kalendáře obyvatelům městských bytů. ČTK to řekl starosta Miroslav Nenutil, podle něhož už to využila řada nájemníků nebytových prostor a bytů, kteří se dostali do problémů se splácením. Kvůli nedostatku práce zatím ze Stříbra lidé neodcházejí.

"U nově pronajímaných nebytových prostorů vždy rada zvažuje startovací nájemné, zejména u základních obchodů a služeb," řekl Nenutil. Město by velmi uvítalo například opravnu obuvi, krejčovství a podobné živnostníky, kteří se ale v době krize nehrnou. Prostory bychom měli a dali bychom jim i velmi symbolický nájem, dodal starosta.

Radnice také ani ne z poloviny využila možné zvýšení nájemného zhruba ve 300 městských bytech, které ji umožňovala vyhláška ministerstva financí. "Museli jsme ale mírně zdražit. Po deregulaci by se nám lidé nadávali, že se jim nájem zdražil skokově," řekl Nenutil.

Ve městě skončilo v posledních týdnech několik provozoven. Například prodejna biopotravin, obuvi, elektra a masna, dočasně také restaurace a vinárna. Obchody zavírají i někteří vietnamští podnikatelé. Lidé málo utrácejí, zbytné zboží nakupují minimálně. Tato situace prý trvá od loňska, kdy Alcoa Fujikura Czech propustila 1800 lidí a přesunula výrobu kabelových svazků pro automobily do Rumunska.

"V hospodách sice není plno, ale provozovny nám tu hromadně nekrachují," řekl Nenutil. V některých případech se nedomluvili majitelé na nájemném, jedna provozovna neplatila, masnu uzavřel sám dodavatel výrobků, prodejna biopotravin nebyl podle Nenutila v osmitisícovém městě ten pravý záměr a elektroprodejny jsou ve městě další dvě.

Počty živnostníků hlásících se na úřadu práce se výrazně nemění, každý měsíc přijde do registru deset až 15 lidí. Podle Eduarda Šimůnka mají menší obchodníci a řemeslníci problémy všude, kde se propouští. "Lidé nemají peníze, takže neutrácejí," dodal.

Situace v regionu se bude dle prognóz města i vládní investiční agentury CzechInvest letos zlepšovat. V regionu se mají brzy objevit noví investoři. Developerská společnost Panattoni, která má areál v nedalekém Ostrově, potvrdila, že uzavřela smlouvy o expanzi s firmami Leoni, Lear a Assa Abloy. "Máme připraveno 15.000 mětrů čtverečních pro další investory, s nimiž už jednáme," uvedla Klára Sobotková z Panattoni. Oživení zájmu o moderní nájemní haly je cítit už od konce roku 2009, řekl Milan Kratina z CzechInvestu. "Jedno z nejdůležitějších kritérií pro nové investory je, že si mohou vybírat z dostatečného počtu lidí na trhu práce," uvedla Sobotková.

Stříbrští se nebrání dojíždění za prací. Nejvíc lidí jezdí do 25 kilometrů vzdálené Plzně. "Je tam lepší spojení než do Tachova," řekl Šimůnek. ČSAD tam navíc zřídilo od prosince novou linku. Další lidé jezdí do CTParku Bor, kde také vznikají další firmy.

Místní kasárna zatím na nové investory čakají. Koncem loňského roku tam nechala radnice zdemolovat třetinu plochy určené pro průmyslový rozvoj. Zajistila si na to státní dotaci deset milionů korun a 1. února požádala o stejnou sumu na úpravu další části. O koupi areálu firmy Alcoa, která ho opustí do června 2010, mají zájem dvě firmy. Jedna z nich je velká místní, která by tam měla zájem vyrábět kuchyňský nábytek, další jsou z Prahy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK