Co týden dal?

26.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dopravní odborové organizace se dohodly na vyhlášení stávky v dopravě, finanční úřady oznámily, že i letos prodlouží na konci března kvůli daňovým přiznáním provoz podatelen.

Posledních 7 dní ve světě

  • Vydavatelé kreditních karet ve Spojených státech mají od tohoto týdne omezeny možnosti zvyšování úrokových sazeb a vybírání poplatků z prodlení. Účinnosti nabývá zákon z loňského května, který přináší na trh kreditních karet zvýšenou regulaci. Norma označovaná jejími tvůrci za nástroj ochrany klientů, však podle kritiků ve svém důsledku omezí přístup k relativně levným úvěrům řadě dosavadních zákazníků a zejména těm nejzranitelnějším, které zřejmě vytlačí ke mnohem horším alternativám.
  • Dubaj předloží v březnu věřitelům skupiny Dubai World plán, jak bude problémový konglomerát splácet objemné dluhy. Vláda emirátu nebude mít přednost, ale banky prý plán pravděpodobně nenadchne, uvedl informovaný zdroj. Emirát se podle něj snažil sestavit plán spravedlivě.
  • Měnový výbor maďarské centrální banky snížil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 5,75 procenta. Rozhodnutí se kvůli vývoji inflace a finanční stabilitě očekávalo.
  • Počet průmyslových zakázek v Evropské unii loni v prosinci meziměsíčně vzrostl o 0,6 procenta, v eurozóně stoupl o 0,8 procenta. Tempo růstu je ovšem výrazně nižší než v listopadu, kdy zakázky rostly o 2,7 procenta v zemích platících eurem a o 2,4 procenta v celé evropské sedmadvacítce.
  • Čistá ztráta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) loni stoupla na 746 milionů eur (přes 19 miliard Kč) z 602 milionů eur v předchozím roce. Výsledky byly podle banky zasaženy zvýšením rezerv na možné úvěrové ztráty. Banka dodala, že loni investovala rekordních 7,9 miliardy eur (přes 200 miliard Kč) a letos počítá s mírným nárůstem investic.
  • Úrokové sazby v USA zůstanou zřejmě ještě dlouhou dobu nízké, protože je třeba zajistit trvalost ekonomického oživení a zmírnit vysokou nezaměstnanost. Uvedl to v pravidelném pololetním projevu ve finančním výboru Kongresu šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.
  • Mezinárodní měnový fond schválil půjčku 3,64 miliardy dolarů (zhruba 70 miliard Kč) pro Irák, jehož ekonomika se potýká s nízkými cenami ropy a nejistotou před blížícími se parlamentními volbami.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Odměna za sjednání smlouvy on-line!

Finanční prémie můžete získat v období od 1.3. – 30.4.2010. Uzavřete-li novou smlouvu o penzijním připojištění nebo pokud navýšíte měsíční příspěvek účastníka on-line získáte až 1 500 Kč. Za uzavření nového stavebního spoření nebo navýšení cílové částky on-line prostřednictvím  našeho Prodejního centra, získáte odměnu až 800 Kč
 

  • Sjednat smlouvu on-line!

 

Posledních 7 dní doma  

  • Ministerstvo financí letos vyplatí na podpoře stavebního spoření necelých 13,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání zhruba o miliardu méně. Počet nově uzavřených smluv přitom loni stavebním spořitelnám klesl o 18,5 procenta na 575.292. Vyplývá to z dat ministerstva financí o stavebním spoření za loňský rok. Státní podpora se vyplácí zpětně za uplynulý rok.
  • Počet účastníků penzijního připojištění loni stoupl na 4,39 milionu, což byl proti konci roku 2008 nárůst o 187.000. Tempo růstu penzijního pojištění je tak mírnější než v předchozích letech. V loňském roce bylo uzavřeno 525.000 nových penzijních připojištění, což je o 65.000 méně než předloni. Tuzemským penzijním fondům loni stoupl zisk o 1,9 miliardy korun na 2,62 miliardy Kč. Na penzi si na konci loňska spořilo 4,47 milionu lidí, o čtyři procenta více než o rok dříve.
  • Vláda schválila nový zákon o veřejné dopravě, který po letech příprav předložilo ministerstvo dopravy. Zákon má například upravit pravidla zadávání veřejných zakázek na dopravní obslužnost nebo stanoví standardy kvality autobusů a vlaků.
  • Tuzemský bankovní sektor by nebyl ohrožen ani v případě velmi nepříznivého ekonomického vývoje v následujících dvou letech. Vyplývá to z posledních zátěžových testů České národní banky, o kterých informoval hlavní expert ČNB pro oblast finanční stability Jan Frait. Ve všech testech by celkově bankovní sektor udržel kapitálovou přiměřenost nad osmi procenty, což je minimum požadované centrální bankou.
  • Podíl dlouhodobě nesplácených závazků na objemu úvěrů v Bankovním a Nebankovním úvěrovém registru v roce 2009 vzrostl. U bankovních úvěrů z předloňských 0,57 procenta na 0,69 procenta, u nebankovních pak z 2,08 procenta na 2,86 procenta v prosinci 2009. 
  • Dopravní odborové organizace se dohodly na vyhlášení stávky v dopravě. Původní termín - pondělí 1. března od 4:00 do 9:00 - byl nakonec posunut na čtvrtek 4. března. Jak sdělil šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík, protest zasáhne především železnici a pražskou městskou dopravu. Odborům vadí vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod, které platí od ledna letošního roku.
  • Finanční úřady i letos prodlouží na konci března kvůli daňovým přiznáním provoz podatelen. Od 22. března do 31. března budou úřady každý pracovní den otevřeny do 18:00. V okresních městech přitom finanční úřady budou otevřeny i v sobotu 27. března do 12:00.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Brali byste nižší náhradu mzdy, ale hned od 1. dne?

Náhrady mzdy vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel, ale ve většině případů až od 4. dne. Souhlasíte s tím, aby se tato náhrada snížila, ale byla vyplácena hned od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Kapitálový trh můžete shlédnout dvě nová aktuální videa ze světa investování, jejichž autorem je Saxobank. Pustit si můžete také starší videa, která se týkají 10 šokucících předpovědí Saxobank na rok 2010.
  • Uvažujete o leasingu a nevíte, která společnost je největší nebo o jaký leasing je největší zájem? Podívejte se na aktuální leasingové statistiky. K dispozici máte i aktuální srovnání kreditních karet pro firmy a podnikatele.
  • Penzijní fondy zveřejnily aktuální čísla o počtu účastníků a rozložení investic. Pokud vás tyto údaje zajímají, zkuste naše srovnání penzijních fondů.

 

Fintriky

Dneškem vyvrcholilo podávání přihlášek na vysokou školu. V posledních fintricích jsme se proto věnovali tomu, jak vyplnit a podat přihlášku, úskalím výběru správného oboru i formám studia. Navíc jsme si podívali na šance na přijetí na vysokou školu a rozebrali, co zbývá v případě, že v přijímacím řízení nebudeme úspěšní.


Anketa

Podle průzkumu, který Asociace malých a středních podniků uskutečnila mezi téměř 550 podniky se celkem 60 % malých a středních podniků se domnívá, že veřejnou zakázku není možné získat bez provize nebo úplatku. Jaký je Váš názor?

  • Souhlasím, bez úplatku veřejnou zakázku získat nelze -  89 %
  • Ne, veřejné zakázky lze získat i bez úplatků -  11 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU