Co týden dal?

05.03.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v Česku se blíží k hranici 10 %. Stejně tak v celé eurozóně se míra nezaměstnanosti pohupuje po touto hranicí. Více v pravidelném týdenním přehledu serveru Finance.cz...

Posledních 7 dní ve světě

  • Slovinský hrubý domácí produkt se v loňském roce propadl o 7,8 procenta. Zaznamenal tak první celoroční pokles od roku 1992. Oznámil to tamní statistický úřad. Slovinsko bylo před příchodem hospodářské recese nejrychleji rostoucím členem eurozóny. V roce 2008 slovinská ekonomika stoupla o 3,5 procenta.
  • Nezaměstnanost v eurozóně v lednu zůstala na rekordních 9,9 procenta z prosince a listopadu loňského roku. V celé Evropské unii činila stejně jako o měsíc předtím 9,5 procenta. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.
  • Ukrajinská ekonomika se loni propadla o 15 procent po nárůstu o 2,1 procenta v předchozím roce. Oznámil to tamní statistický úřad. Potvrdil tak předběžný odhad ukrajinského ministerstva hospodářství z minulého měsíce.
  • Americké úřady obdržely od některých majitelů automobilů značky Toyota stížnosti, podle kterých přetrvávají problémy s nechtěným zrychlováním těchto vozů i po provedení opravy.
  • Meziroční pokles slovenské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí podle zpřesněných údajů zpomalil na 2,6 procenta ze 4,9 procenta v předchozích třech měsících. Uvedl to slovenský statistický úřad. Opravil tak únorový odhad, podle kterého pokles činil 2,7 procenta. Potvrdil však, že v celém loňském roce se slovenský hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta.
  • Německá pojišťovna Allianz odhaduje, že po větrné bouři Xynthia, která zasáhla Evropu o víkendu, bude krýt škody za 100 až 300 milionů eur (až 7,75 miliardy Kč). Největší evropská pojišťovna s tím uvedla, že pro škody po zemětřesení v Chile zatím nemá připravený odhad. Zřejmě ale budou nižší než po větrné bouři.
  • Společnost Cinema City, která je největším provozovatelem kin ve střední a východní Evropě, chystá další expanzi. Letos by chtěla ve svých multiplexech otevřít až 100 nových promítacích sálů, plánuje snížit investice na 20 milionů eur (asi 516 milionů Kč) a zvažuje i první výplatu dividend ve své historii.
  • Čína chce letos udržet ekonomický růst na osmi procentech. V loňském roce hrubý domácí produkt stoupl o 8,7 procenta. Uvedl to ve svém projevu před zákonodárci předseda vlády Wen Ťia-pao. Současně označil letošní rok za rozhodující pro oživení a přislíbil, že vláda bude bojovat s inflací a riziky, která by mohla ohrozit bankovní sektor.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Odměna za sjednání smlouvy on-line!

Finanční prémie můžete získat v období od 1.3. – 30.4.2010. Uzavřete-li novou smlouvu o penzijním připojištění nebo pokud navýšíte měsíční příspěvek účastníka on-line získáte až 1 500 Kč. Za uzavření nového stavebního spoření nebo navýšení cílové částky on-line prostřednictvím  našeho Prodejního centra, získáte odměnu až 800 Kč
 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Hlavní hráč na tuzemském trhu výstavnictví, společnost Veletrhy Brno, vykázala za rok 2009 ztrátu 100 milionů korun. Ještě v prosinci očekávala ztrátu o polovinu vyšší, svůj odhad upravila na základě auditu. Svou roli sehrálo více faktorů, především ale odprodej nepotřebných aktiv, nižší náklady na mzdy a nižší náklady na energie, řekl generální ředitel firmy Jiří Kuliš. V roce 2008 zažily Veletrhy Brno rekordní rok. Zisk stoupl o dvě třetiny na 109 milionů a byl nejvyšší za posledních sedm let.
  • Oživení české ekonomiky z globální finanční krize bude zřejmě jen pozvolné. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF). Zároveň uvedl, že měnová politika je nyní v České republice vhodně nastavená. K jejímu zpřísnění je ale prý nutné sáhnout hned, jakmile tempo oživení nabere na síle.
  • České dráhy chtějí vůbec poprvé prodávat na splátky některé své jízdenky, jako je například síťová karta In-Gold, jejíž cena při roční platnosti činí 22.000 korun. Od splátkového prodeje si dráhy slibují zvýšení zájmu cestujících o síťové jízdenky In-Gold, kterých se ročně prodá nejvýše 2000.
  • České aerolinie pocítily známou pichlavou rétoriku evropské nízkonákladové jedničky, irské firmy Ryanair. Ta se nabídla pražskému letišti jako náhrada za českého dopravce, kterého podle prohlášení Irů pro čeká velmi pravděpodobně bankrot. Ryanair chce ale po letišti slevy z leteckých poplatků. Podle ČSA Ryanair svým vyjádřením porušuje pravidla férové hospodářské soutěže.
  • Nezaměstnanost v únoru podle analytiků překročila hranici deseti procent. Podle dnes používané metodiky přitom dosud desetiprocentní hranice překonána ještě nebyla. Inflace pak v únoru podle odhadů stoupla na 0,8 až jedno procento z lednových 0,7 procenta, a to především kvůli dražším potravinám. 
  • Farmaceutická společnost Sanofi-Aventis Europe, které téměř patří největší český výrobce léků Zentiva, zahájila proces vytěsnění menšinových akcionářů Zentivy. Sanofi má v Zentivě více než 99procentní podíl, proces povinného prodeje za stejnou cenu jako v loňské veřejné nabídce 1150 Kč za akcii jí posvětil nizozemský soud.
  • Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu zvýšily o desítky haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 30,79 koruny za litr, byl tak o 42 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 38 haléřů na průměrných 29,32 koruny za litr.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jaké jsou vaše zkušenosti s kreditní kartou?

Používáte kreditní kartu? Jakým způsobem? Narazili jste na nějaké nepříjemnosti, resp. nečekané náklady?


Posledních 7 dní na našem serveru

Nově jsme pro vás připravili interaktivní daňovou aplikaci, která vám umožní vyplnit najednou všechny důležité formuláře k dani z příjmů a sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Naši novou aplikaci mohou použít zaměstnanci i podnikatelé. Vyzkoušejte si nový způsob vyplňování daňových přiznání.


Anketa

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během ledna proti konci prosince opět zvýšily. Vzrostly o 2,348 miliardy korun na 985,66 miliardy korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 101,491 miliardy korun.

  • Ano, i já jsem si v lednu půjčil/a -  6 %
  • Ne, v lednu jsem si nepůjčil/a -  94 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU