Nezaměstnanost těsně pod magickou hranicí

15.03.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Míra nezaměstnanosti v předcházejícím měsíci dosáhla hodnoty 9,9 %. Únorový údaj se tak ve srovnání s lednem zvýšil o 0,1 %. Inflace stagnuje a ceny pohonných hmot mírně rostou. Více z vývoje ekonomiky v pravidelném komentáři…

V rámci měsíčních komentářů ze světa ekonomiky a kapitálových trhů vám na počátku každého měsíce přinášíme souhrn dění v tom předchozím. V článku se dočtete, jak se vyvíjely ceny a nezaměstnanost v letošním únoru a co můžeme očekávat v průběhu roku.


Nezaměstnanost atakuje magickou hranici


Podle údajů v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) bylo k 28. únoru 2010 bez práce 583 135 lidí. To je o 8 909 více než ke konci ledna 2010, meziročně přibylo 154 287 nezaměstnaných. Míra registrované nezaměstnanosti dosáhla 9,9 %. Byla tak o 0,1 p.b. vyšší než v lednu 2010, meziročně vzrostla o 2,5 p.b.


Graf 1: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj nezaměstnanosti

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí


Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla k 28. únoru 2010 v okresech Jeseník (19,4 %), Znojmo (17,4 %), Bruntál (17,3 %), Most (17,1 %), Hodonín (17,0 %) a Děčín (16,0 %). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,8 %), Praha (3,9 %), Praha-západ (4,3 %) a Mladá Boleslav (5,0 %), uvedlo MPSV.


Míra nezaměstnanosti v jednotlivých okresech - pro zvětšení kliknout

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí



Podniky jsou obezřetné a vyčkávají


Současná míra nezaměstnanosti souvisí s přetrvávajícím nejistým vývojem v hospodářství v následujících několika měsících. Každý zaměstnanec představuje určitou formu závazku a v podmínkách české legislativy je stále snazší pracovníky získat, než snížit jejich počet. Proto jsou podniky v nynější situaci velmi obezřetné a čekají na první prokazatelné trendové změny“, uvedl Otakar Hora z KPMG Česká republika.

Podle něj můžou sezónní práce tuto situaci pouze přechodně zakrýt a v případě přetrvání současných trendů dojde na podzim, nejpozději v zimě, k návratu ke srovnatelným číslům.

Současný stav je ale podle Hory také „důkazem stále trvající nízké flexibility pracovních sil, a to jak z hlediska místního, tak z hlediska profesního. Tento stav je spíše stavem mysli a jeho změna bude trvat možná ještě mnoho let.


Inflace stagnuje


Podle ČSÚ zůstala celková hladina spotřebitelských cen v únoru na úrovni měsíce ledna. V meziročním srovnání zpomalil růst spotřebitelských cen v únoru 2010 na 0,6 % (z 0,7 % v lednu). Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 0,8 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v lednu 2010.


Graf 2: Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

Vývoj inflace

Zdroj: Český statistický úřad


Spotřebitelské ceny meziměsíčně stagnovaly a meziročně jsou tak jen o 0,6 % vyšší, jak bylo zmíněno. Zůstaly tak pod očekáváním analytiků, což ukazuje, že vliv zvýšení daní neměl takové důsledky, jak se čekalo. Obchodníci totiž v obavách raději sáhli na své marže, než aby v odpovídajícím rozsahu zvýšili ceny.


Můžeme se těšit pomalý růst cen


Pro budoucí vývoj je zásadní cena ropy, která pomalu roste. Očekává se také postupné oživení ekonomiky doma i ve světě. Můžeme se tak těšit na pomalý návrat růstu cen. „Vezmeme-li v úvahu všechny faktory, vychází nám jen návrat inflace do inflačního cíle centrální banky. Už na podzim překročí inflace 2 %. To je stále velmi nízká inflace které se bát nemusíme“, uvedl Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.


Ceny pohonných hmot pomalu rostou


Ceny pohonných hmot podle očekávání dále rostou o desítky haléřů. Vývoj za poslední měsíc je znázorněn v grafu níže. Podrobnější informace k cenám PHM jsou každý týden v pondělí zveřejňovány ve zpravodajství – aktuálně „ČSÚ: Pohonné hmoty dál zdražily, litr benzinu stojí víc než 31 Kč“. Aktuální vývoj cen naleznete na Kurzy.finance.cz v sekci Pohonné hmoty.

Graf 3: Vývoj cen pohonných hmot za poslední měsíc

Ceny pohonných hmot

Zdroj: CCS

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU