Má jeden z manželů nízký příjem? Uplatněte slevu na dani

19.03.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Jaká jsou pravidla pro uplatňování slevy na manžela a manželku bez vlastních příjmů? Krátí se tato sleva?

Sleva na manželku (manžela) bez vlastních příjmů je jednou z možných cest, jak optimalizovat daňovou povinnost. Vlastním příjmem je částka 68 tis. Kč, sleva na dani, o kterou se snižuje daňová povinnost, činí 24 840 Kč.


Co se počítá do vlastních příjmů

Vlastními příjmy manželky (manžela) se rozumí úhrn všech vlastních příjmů dosažených ve zdaňovacím období nesnížených o daňové výdaje (tedy na jiném místě definovaný jako hrubý příjem) včetně příjmů, které podléhají srážkové dani nebo jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob nebo nejsou předmětem této daně. Nepřihlédne se však k příjmům, které jsou taxativně v zákoně vymezené takto:

  • zvýšení důchodu pro bezmocnost,
  • dávky státní sociální podpory (viz zákon č. 117/1995 Sb.), tj.
    • a) dávky poskytované v závislosti na výši příjmů, jako přídavek na dítě, sociální příplatek (nárok má rodič pečující alespoň o jedno nezaopatřené dítě), příspěvek na bydlení a
    • b) ostatní dávky, jako rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče (příspěvek na úhradu potřeb nezaopatřeného dítěte, odměna pěstouna, příspěvek při převzetí dítěte do péče a příspěvek na zakoupení motorového vozidla), porodné a pohřebné,
  • dávky a služby sociální péče podmíněné sociální potřebností, které poskytují obecní úřady obcí s rozšířenou působností, nebo pověřené obecní úřady a jedná se o peněžité a věcné dávky jednorázové nebo opakovaně poskytované z důvodu sociální potřebnosti, příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu, příspěvek na výživu dítěte při neplacení výživného, příspěvek na zřízení a změnu připojení telefonní účastnické stanice těžce zdravotně postiženým nebo starším 70-ti let,
  • stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání (soustavná příprava na budoucí povolání se posuzuje podle ust. zákona č. 117/1995 Sb.),
  • státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem (zákon č. 42/1994 Sb.),
  • státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebnímu spoření (zákon č. 96/1993 Sb. a zákon č. 42/1994 Sb.). U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění, se dále do vlastního příjmu manželky (manžela) pro účely slevy nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů (např. nemovitost ve společném jmění manželů je vložená do obchodního majetku podnikajícího manžela a případný příjem z pronájmu této nemovitosti se zdaňuje u manžela, který má nemovitost vloženou do obchodního majetku viz ust. § 7 zákona), a příjem, který se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů (např. příjmy z pronájmu nemovitosti ve společném jmění manželů se zdaňují jen u jednoho z nich - viz ust. § 9 odst. 2 zákona nebo příjmy z prodeje nemovitosti nezahrnuté v obchodním majetku se rovněž zdaňují jen u jednoho z nich - viz ust. § 10 zákona).

Co se naopak do vlastních příjmů zahrnuje? Například veškeré příjmy od zaměstnavatele, z podnikání, z nájmu včetně příjmů od daně osvobozených a to v hrubé výši, všechny druhy důchodů, nemocenská, náhrada mzdy při pracovní neschopnosti, ošetřování člena rodiny, podpora v nezaměstnanosti a peněžitá pomoc v mateřství.


Krátí se sleva?

Pokud manželka nedosáhla hranice vlastního příjmu pro uplatnění slevy za rok 2009, zkoumá se, jestli byla po celý rok manželkou, případně na počátku kolika měsíců roku 2009. Jestliže totiž vyživujete v domácnosti manželku při současném splnění podmínky jen několik kalendářních měsíců ve zdaňovacím období, daň snížíte o částku 2 070 Kč za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku jste manželku vyživoval.


Stáhněte si daňové formuláře v Excelu.


Co když je manželka půl roku na rodičovské dovolené a půl roku vydělává?

Vezměme si příklad ženy, která byla v roce 2009 v měsících leden až srpen včetně na rodičovské dovolené a bez jiného příjmu. Od září byla zaměstnána a její vlastní příjem za měsíce září až prosinec nepřesáhl 68 tisíc Kč. Může si manžel uplatnit slevu na manželku v plné výši? Pokud pobírala žena v měsících leden až srpen rodičovský příspěvek a nic více, pak za předpokladu, že její příjem ze závislé činnosti za měsíce září až prosinec nepřesáhl částku 68 tisíc Kč, může se manžel uplatnit v daňovém přiznání slevu na dani ve výši 24 840 Kč. Přesně řečeno, jestliže je manželem celý rok 2009. Pokud je manželem jen část roku, pak jen částku 2070 krát počet měsíců, na jehož počátku je jejím manželem.

Text byl zpracován ve spolupráci se společností TaxPoint.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ