Hypotéky jarní únavou netrpí. Na akce láká stále více bank

16.04.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pozorovat můžeme nejen zlevňování hypoték, ale i příliv nových typů hypotečních úvěrů.

Kdo sjednal hypotéku před půl rokem, může být smutný. Dnes by na 2 milionovém úvěru mohl měsíčně splácet až o stovky korun méně. Pověstná jarní hypoteční obleva nastoupila sice nenápadně, ale každým týdnem odkrývá nové cesty. A hlavně ještě nekončí.

Několik bank zlevnilo úrokové sazby, jiné dokonce nabídly nové hypoteční produkty. Nejčerstvější je snížení sazeb Poštovní spořitelny a hypotéka na nemovitost v Rakousku od Oberbank. Podívejme se ale na vybrané banky podrobněji.


Poštovní spořitelna láká po delší době na konkrétní číslo


Poštovní spořitelna již delší dobu neuvádí úroky u jednotlivých fixací (viz i náš přehled hypoték), a to ani ve formě orientačních minimálních sazeb. Potenciální zájemci si tedy musí odvodit výši úroků od sazeb Hypoteční banky (jejíž hypotéky PS poskytuje) a na konkrétní číslo počkat až na schůzku na pobočce. Proto je trochu překvapením akce PS lákající na sazbu 4,59 % p. a. Zájemci o hypoteční úvěr od Poštovní spořitelny nyní dostanou slevu z úrokové sazby, a přitom si mohou nastavit parametry úvěru podle svých potřeb, hlásá tisková zpráva Poštovní spořitelny. Akce platí od 19. dubna a je časově limitovaná.

Sazba 4,59 % p. a. závisí na dvou faktorech. Jednak na výši úvěru a jednak na uzavření dalších produktů. Podle slov tiskové mluvčí Poštovní spořitelny Denisy Salátkové získáte plnou úrokovou slevu u úvěru nad 3 miliony korun, pokud budete zároveň zasílat mzdu na Era osobní účet a uzavřete dvě ze tří nabízených pojištění k hypotékám – pojištění majetku a proti neschopnosti splácet.

Možnost získat úrokovou sazbu ve výši 4,59 % u hypotéky z dílny Hypoteční banky je zajímavá tím, že dosud bylo minimum 5,19 % u hypotéky do 70 % fixované na 5 let. Přes to, že s ohledem na konkurenci a podmínky nejde o žádnou "pecku", pro ty, co hypotéku z nějakého důvodu od Poštovky chtěji, taková výše úroku potěší. I když ke dni zveřejnění článku samotná Hypoteční banka dosud žádnou akci nevyhlásila, můžeme brzy očekávat obdobnou akční nabídku i od této banky.


Oberbank překračuje hranice


Oberbank přichází na trh s poměrně úzko-profilovým produktem -  hypotečním úvěrem umožňujícím financování nemovitostí určených k rekreaci v Rakousku,  tzv. Hypotékou bez hranic.

Nemovitost v zahraničí jste si mohli na českou hypotéku pořídit samozřejmě i doposud, a to u kterékoli banky. Za nemovitost v zahraničí jste však museli ručit nemovitostí v Česku. Unikátností Hypotéky bez hranic je, že ručíte přímo nemovitostí v Rakousku. 

Můžete zvolit financování v korunách nebo v eurech, fixní úrokovou sazbu na dobu 1 – 5 let (v případě EUR až 10 let) nebo variabilní úrokovou sazbu vázanou na 3M PRIBOR / 3M EURIBOR. Maximální výše úvěru je až do 70 %, doba splatnosti až 25 let. Součástí Oberbank Hypotéky bez hranic je odhad nemovitosti zdarma.


Převratná hypotéka, offsetová hypotéka a další slevy


Převratná hypotéka od UniCredit Bank je první hypotékou v Česku, která upozorňuje širší veřejnost na tzv. variabilní hypotéku. Variabilní hypotéku nabízí vedle UniCredit Bank i mBank, Hypoteční banka, Oberbank a Raiffeisenbank.

UniCredit Bank stanovuje variabilní sazbu jako součet 1měsíční PRIBOR a marže banky. Když se podíváte na Finance.cz na aktuální 1měsíční PRIBOR, zjistíte výši 1,22 %. UniCredit bank nabízí sazbu 3,93 %. Na marži banky zůstává tedy 2,71 %. Na převratné hypotéce je sympatické, že umožňuje snáze předčasnou splátku a jde překlopit na klasickou fixní hypotéku. Produkt však vyžaduje aktivní přístup a určité znalosti, protože výše úrokové sazby se může měnit každý měsíc.

Raiffeisenbank přichází zase s trochu jiným vábidlem. Ti z vás, co u hypotéky zvládají ještě spořit, by měli zpozornět. Tzv. offsetová hypotéka od Raiffeisenbank má nejblíže k hypotéce s bilančním mechanismem od mBank. Vedle úvěrového účtu máte otevřený ještě takzvaný bilanční účet, na který můžete přesouvat peníze z běžného účtu. Úroky z hypotéky pak platíte pouze z rozdílu mezi výší hypotéky a prostředky uloženými na souvisejícím bilančním účtu.

Úrokové sazby u vybraných fixací snížila v posledních týdnech GE Money Bank, mBank, Komerční banka, a Wüstenrot hypoteční banka, více v našem přehledu hypoték. Ušetřit lze i na poplatcích. Pokud svou hypotéku sjednáte do konce června a zafixujete na 3, 5 nebo 10 let, nebudete platit poplatek u GE Money Bank. Hypotéky s 5letým fixem můžete bez poplatku získat i u Wüstenrot hypoteční banky.

 

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ