KPMG: Mírný optimismus českých výrobců pokračuje

16.04.2010 | , KPMG
Tiskové zprávy


Světová ekonomika se pomalu zotavuje, obchodní aktivita postupně roste, důvěra výrobního sektoru se v mnoha zemích zvyšuje. Výrobní společnosti předpovídají stabilní růst tržeb i zisků. Zvýšit by se měly také investice.

Optimismus českých výrobců je však jen mírný – již potřetí za sebou se zvýšil, ale stále zůstává pod úrovní před rokem 2009. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG Global Business Outlook Survey , zahrnujícího okolo 11 000 výrobních firem a společností, jež poskytují služby, po celém světě.

„Téměř ve všech ukazatelích očekávají čeští výrobci v příštích dvanácti měsících zlepšení. Od propadu v lednu 2009 je to již třetí období za sebou, v němž jejich optimismus roste. Čísla, jichž dosahovali před krizí, jsou však zatím stále dosti vzdálená,“ hodnotí výsledky průzkumu Petr Škoda, Partner odpovědný za služby pro výrobní společnosti v KPMG Česká republika.

Například ukazatel očekávaného růstu tržeb je podle průzkumu, který probíhá třikrát do roka, u českých výrobců již počtvrté v řadě negativní. Od začátku krize, kdy se poprvé dostal výrazně do mínusu, se však neustále zvyšuje, takže nyní se již blíží pozitivním hodnotám (aktuálně -2,5 bodu).

Značné zlepšení (o více než 14 bodů) zaznamenal průzkum u objemu nových zakázek. Výrazně v plusu je také třeba využívání kapacit. Zaměstnanost zůstává v záporných hodnotách (-7,5 bodu), ale oproti předchozím obdobím již jen mírně. Podobný vývoj je patrný u ziskovosti, kapitálových výdajů a výdajů na výzkum a vývoj. Ani pozitivní výsledky, jakých dosáhl například ukazatel očekávaného růstu cen, však neznamenají, že by čeští výrobci měli vyhráno. V porovnání s historickým průměrem výsledků studie jsou mnohé hodnoty ještě stále slabé.

„Přestože výsledky ještě stále nedosahují dřívějších hodnot, můžeme se domnívat, že krize již pro české výrobce skončila a příštích dvanáct měsíců jim přinese růst. Radovat se ale můžeme teprve tehdy, až se oživení projeví skutečným růstem zaměstnanosti a investic. V České republice, ale ani v Evropské unii se – na rozdíl od USA a zemí BRIC – výrazný růst v těchto oblastech zatím neočekává,“ uvedl Petr Škoda.

Situace na světových trzích

Díky dalšímu zlepšování světové ekonomiky se v příštích dvanácti měsících celosvětově očekává růst obchodní aktivity. Především výrobní sektor vykazuje vysoké sebevědomí, vzrostlo ale i firmám poskytujícím služby. Obecně se předpokládá růst tržeb, zisků i investic, dobře je na tom také zaměstnanost.

Největšími optimisty jsou Spojené státy a země BRIC (především Brazílie), které předpovídají nejvýraznější nárůst aktivity a také nejpodstatnější zvyšování zaměstnanosti. Očekávání firem působících v Evropské unii se od minulého průzkumu také zlepšilo, i když ne tak nápadně. Naopak v Japonsku se důvěra oproti předchozímu období oslabila.

Srovnání České republiky se světem

Ve srovnání se světem i v rámci Evropské unie se však čeští výrobci drží při zemi. Zatímco v České republice jsou hodnoty u části sledovaných ukazatelů stále negativní a ty pozitivní dosahují maxima kolem 20, globální výsledky se v mnoha oblastech pohybují kolem 40 až 50 bodů. Evropská unie je o něco opatrnější, avšak i za ní Česká republika pokulhává.

Například u obchodní aktivity jsou čeští výrobci s necelými 9 plusovými body na předposledním místě, za nimi následuje už jen Řecko s 25 body v minusu. Evropský průměr tohoto ukazatele dosahuje 43,4, nejpozitivnější očekávání ze všech sledovaných zemí EU má Velká Británie, Itálie a Německo (kolem 50).

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy