Koruna opět nabírá na síle. Další zpevňování ale může mít složité

20.04.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco situace ve světě a sentiment na finančních trzích dosud hrají koruně do karet, vliv domácích faktorů již tolik příznivý není.

Česká měna po delší odmlce začíná znovu nabírat na síle. To platí především o páru s eurem, ke kterému v průběhu posledních sedmi týdnů dokázala zpevnit o necelá tři procenta až na 25,16 Kč. Jen na páru s eurem tak dosahuje úrovní, které naposledy atakovala v září loňského roku, zatímco na páru s americkým dolarem si nadále drží svou cenu poblíž 18,50 Kč.


Domácí data v pozadí


Vývoj koruny však spíše než domácí data drží pevně v rukou situace na zahraničních trzích. Ta byla v minulých týdnech ovlivňována především napětím kolem rozpočtových problémů některých členských států zemí eurozóny. Pozornost přitom není soustředěna pouze na Řecko, které již dostalo od eurozóny a MMF příslib k čerpání 45 mld. EUR, ale také na ostatní státy, které mají problémy s bobtnajícími rozpočty, jako například Portugalsko a Španělsko. Ani příslib poskytnutí štědré pomoci Řecku proto euro z prodejního tlaku vymanit nedokázal. Důvěra obchodníků v něj zřejmě bude jen obtížně růst, pokud členské státy eurozóny nepřijdou se skutečně s věrohodným plánem na boj s rostoucími deficity, což je jeden z faktorů, proč byla pro obchodníky v minulých týdnech česká měna atraktivnější než euro.


Averze obchodníků vůči rizikovějším měnám klesla


Druhým faktorem byl pokračující pokles averze obchodníků vůči některým rizikovějším cenným papírům a měnám, který se jasně zrcadlil v pozitivním sentimentu na akciových trzích v USA a Evropě. Hlavní burzovní indexy v USA jen od poloviny února dokázaly růst o více než 10 %, a to díky stále poměrně vysokému přebytku likvidity, kterou na trzích v minulosti vytvořily centrální banky. Probíhající oživení v USA a Evropě, v kombinaci s touto přebytečnou likviditou, proto vedly obchodníky k vyhledávání výnosnějších a rizikovějších investic, které je možno najít například ve středoevropském regionu.  I proto není koruna ve svém rostoucím trendu osamocena, ale společně s ní se v poslední době daří na páru s eurem také polskému zlotému a maďarskému forintu.


Tlak na růst cen je zatím poměrně nízký


Zatímco situace ve světě a sentiment na finančních trzích dosud hrají koruně do karet, vliv domácích faktorů již tolik příznivý není. Přestože se česká ekonomika začíná pozvolna zotavovat z šoku, který prodělala v minulém roce, tlak na růst cen je zatím poměrně nízký. Nedávné posilování koruny přitom tento tlak ještě zmírňuje, což začala vnímat také Česká národní banka. Ta sice na svém posledním zasedání úrokové sazby podržela beze změny. Dva členové Bankovní rady však zároveň překvapili hlasováním pro jejich snížení. Ačkoli je většinový konsenzus zatím stále nakloněn spíše tomu, že další pohyb sazeb bude směrem vzhůru, jakékoli další zpevňování české měny může misky vah mezi snížením a zvýšením sazeb vyrovnávat, což může do budoucna efektivně bránící české měně v jejím dalším zpevňování.

Rizika pro další růst koruny lze přitom hledat také v případném zpomalení hlavních světových ekonomik a opětovnému návratu nervozity na finanční trhy. Ta se může na trzích objevit poté, co se Spojené státy a Evropa budou muset přestat spoléhat na berličky v podobě vládních výdajů a expanzivní měnové politiky, které byly dosud hlavním motorem návratu zpět k ekonomickému růstu. 

Přes slibný růst české měny proto existuje i nadále několik rizik, které mohou koruně v posilování bránit a ta se může jen velmi pozvolna a obtížně pohybovat zpět směrem k úrovním, kterých dosahovala ještě před vypuknutím krize koncem roku 2008. 

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU