WPB Capital: Snadnější cesta k úvěru

26.04.2010 | , WPB Capital
Tiskové zprávy


Získat jakýkoliv úvěrový produkt od banky je pro běžného českého podnikatele čím dál složitější. Situace tak využívají družstevní záložny.

Ty jsou totiž, oproti bankám, k žadatelům daleko vstřícnější. O aktuální situaci na trhu jsme si povídali s Peterem Mojcíkem, vedoucím úvěrového oddělení záložny WPB Capital.

Podnikatelé v poslední době projevují výrazně vyšší zájem o spolupráci s družstevními záložnami. Může opravdu záložna plně nahradit bankovní úvěr, jaké jsou limity družstevní záložny?
Od té doby, co jsou družstevní záložny standardními finančními institucemi regulovanými ČNB, není v produktové nabídce mezi záložnami a bankami výrazný rozdíl. Samozřejmě se liší v maximálním objemu poskytnutého úvěru, požadavcích na zajištění atd. Pokud budu mluvit za WPB Capital, jsou naše úvěrové produkty poskytovány ve výši od 2 milionů do 100 milionů korun.

Proč jsou družstevní záložny schopny minimálně částečně nahradit banku? Mohou na sebe vzít vyšší míru zodpovědnosti?
Záložny mají na rozdíl od banky výhodu menší společnosti. V zásadě jsou pružnější, dokáží lépe klienta poznat a včasně reagovat na nečekané situace. Navíc, největší záložny na trhu mají české majitele i management, a proto dokáží lépe využít svých znalostí lokálního trhu než banky, které svou strategii přizpůsobují zahraničním vlastníkům.

Můžete popsat třeba modelový případ podnikatele, který využil pomoc družstevní záložny?
K nám do záložny například v září přišel jeden pražský developer. Na trhu byl už několik let a měl za sebou řadu úspěšných projektů. V loňském roce začal realizovat první fázi pražského bytového projektu v zajímavé lokalitě. Projekt dostavěl v letošním roce a v krátké době po kolaudaci všechny vystavěné jednotky rozprodal. Druhou etapu projektu začal plánovat ihned poté. Pro její realizaci ale potřeboval nejprve sehnat 28 milionů Kč na výkup pozemků a budov. Po zdlouhavém posuzování mu banky odmítly úvěr poskytnout. Byť byl projekt dobře připraven a společnost měla dostatečné zkušenosti, z pohledu současných podmínek bank se jednalo o rizikovou investici. Developer poté, na základě doporučení svého finančního poradce, kontaktoval několik nebankovních institucí s žádostí o úvěr na stejný projekt. Po prozkoumání předloženého projektu jsme mu nabídli jeden z našich úvěrových produktů.

Co musí obecně splňovat podnikatel, aby dosáhl na pomoc záložny?
Důležitými kritérii pro nás jsou samotná důvěra v projekt a kvalitní zajištění nemovitostí. Na rozdíl od řady bank nám však nevadí například optimalizované daňové přiznání nebo zápisy v registrech dlužníků.

Jaké procento žadatelů o pomoc z řad podnikatelů odmítáte, jaké jsou nejčastější důvody?
Nemůžeme kladně vyřídit samozřejmě všechny žádosti o úvěr. Dle našich interních statistik v současnosti odmítáme necelou polovinu žadatelů. Nejčastějšími důvody k zamítnutí je nereálnost jejich podnikatelského záměru a rozdílný pohled záložny a žadatele na samotnou hodnotu zajištění.

 

 

 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy