Euro.cz: Šéf Pozemkového fondu Zika obměnil vedení podniku

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Ředitel Pozemkového fondu Radim Zika (ODS) dokončil podle serveru Euro.cz personální rekonstrukci podniku, dosavadní své dva náměstky vyměnil za tři. Ve vedení sekcí na pražském ústředí zůstalo šest lidí, k nimž od května nastoupí dalších sedm. Šéf fondu jmenuje i 14 vedoucích nově vzniklých krajských pracovišť, píše server.

Ziku do ředitelské funkce jmenovala před dvěma měsíci vláda a jeho pravomocí je mimo jiné i vybrat si spolupracovníky. Od letošního ledna Zika vedl fond jako jeho pověřený ředitel, přičemž celý loňský rok byl předsedou výkonného výboru fondu. Loni schválená novela ale změnila od začátku letošního roku způsob řízení fondu. Ředitel kontrolovaný dozorčí radou podle ní nahrazuje dřívější kolektivní řízení fondu prostřednictvím prezidia a výkonného výboru. Nynější personální změny tak navazují na tuto přeměnu, uvedl server.

Ve fondu po téměř osmi letech podle Eura.cz skončil první náměstek Jiří Blažek, který podle webu jako jediný musel z fondu odejít, ostatní vedoucí pracovníci dostali nabídky na jiné pozice. "Oficiální důvod mi nebyl sdělen," řekl ke svému odchodu Blažek. Ve funkci ho nahradí advokát Petr Šťovíček, který bude mít v kompetenci právo, privatizace a restituce.

Dosavadní druhý náměstek Pavel Brandl povede krajské pracoviště fondu v Karlovarském kraji. Místo něj si Zika na pozici druhého náměstek vybral Petru Havlínovou, která dříve působila na libereckém hejtmanství. Kdo bude Zikovým třetím náměstkem, který bude mít na starosti pohledávky a správu nemovitostí, není ještě známo, uvedl server.

Z výkonného výboru fondu pak odešla jeho bývalá šéfka Jiřina Böhmová. Do tří nově zřízených sekcí pak přišli noví lidé. Jednou z těchto sekcí je i poradenství, které vede dosavadní Zikův poradce Michal Frydrych. Novinkou je i funkce bezpečnostní manažer fondu, jímž bude někdo z policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Má zabránit tomu, aby se z fondu vynášely informace, se kterými se dá obchodovat," uvedl Zika.

Ekonomické oddělení pak podle Eura.cz převezme ve fondu dosavadní ekonomický náměstek Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miloš Křepelka.

Ze 14 nově jmenovaných šéfů krajských pracovišť sedm už ve fondu dříve působilo, ostatní přicházejí odjinud. Například v Plzeňském kraji se na pozemkovou agendu přeorientuje ředitel krajské záchranné služby Ivo Rada (ODS). V Praze bude krajskou pobočku řídit Václav Bartásek, který byl vedoucím interního auditu na pražském magistrátu. Fond v Pardubickém kraji povede bývalý zástupce ředitele krajského hejtmanství František Dittrich.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK